Közélet

Szelídül a kijárási tilalom Kijevben és környékén

A kijárási tilalom az ukrán fővárosban 23 órától hajnali öt óráig tart, március 26-tól viszont csak éjfélkor fog kezdődni.

A tervek szerint egy órával rövidítik a napi kijárási tilalom időszakát március 26-tól Kijevben és Kijev megyében – jelentette be pénteken Vitalij Klicsko kijevi polgármester.

KYIV, UKRAINE - (ARCHIVE): A file photo dated February 28, 2022 shows an elderly woman carrying bags walks past a damaged building with her walking stick after curfew temporarily lifted amid Russian attacks in Kyiv, Ukraine. One year has passed since the start of Russia's war with Ukraine. Aytac Unal / Anadolu Agency
A 2022. február 28-án készült archív felvételen egy táskákat cipelő idős nő sétál el egy megrongálódott épület mellett, miután az orosz támadások közepette ideiglenesen feloldották a kijárási tilalmat az ukrajnai Kijevben. 
Fotó: AFP

Jelenleg a kijárási tilalom az ukrán fővárosban 23 órától hajnali öt óráig tart. 

Március 26-tól csak éjfélkor fog kezdődni, és változatlanul hajnali ötig tart majd. 

Klicsko a tervezett csökkentést a fővárosban élők ez irányú igényével indokolta. 

Az Ukrajinszka Pravdának megerősítette, hogy a kijárási tilalom időszakának lerövidítésével a közösségi közlekedési eszközök is egy órával tovább fognak közlekedni. 

A városvezetés reményei szerint a döntés hozzájárul a termelés növekedéséhez, és új munkahelyeket teremt. A fővárost és lakóit fenyegető veszélyek ugyanakkor továbbra is fennállnak, ezért indokolt esetben a biztonsági intézkedéseket meg lehet erősíteni.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról adott hírt, hogy péntek reggel az orosz erők négy légicsapást mértek a Donyeck megyei Avgyijivkára. A támadásnak az eddigi információk szerint nincsenek civil áldozatai, egy sokemeletes lakóház azonban teljesen romba dőlt. Jermak fotót tett közzé a lerombolt épületről, és hozzáfűzte, hogy a várost gyakorlatilag éjjel-nappal ágyúzzák.

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy csütörtökön az orosz erők támadásai következtében két civil vesztette életét Toreckben, illetve Krasznohorivkában, nyolcan pedig megsérültek a régió különböző részeiben. 

Az ukrán különleges erők sajtószolgálata arról számolt be, hogy az elmúlt napokban megsemmisítettek legalább egy orosz századot és egy Orlan–10 típusú drónt a Donyeck megyei Bahmutnál. Hozzátette, hogy az ukrán erők továbbra is védik Bahmutot, és visszaverik az ellenség minden előrenyomulási kísérletét.

Az ukrán vezérkar pénteki helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt egy napban mintegy 760 orosz katona halt meg Ukrajnában, velük együtt az orosz hadsereg embervesztesége hozzávetőleg elérte a 163 320 főt. Az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz helikoptert, két harckocsit és 13 tüzérségi rendszert.

 

Vladimir Klicsko Kijev kijárási tilalom
Kapcsolódó cikkek