Egy vezető ukrán fegyvergyártó kedden bejelentette, hogy elkezdett 125 mm-es lőszert gyártani a még szovjet időkből származó tankokhoz, segítendő a tervezett offenzívát az inváziós orosz csapatok ellen. Az állami tulajdonban lévő Ukroboronprom a lőszert a határokon kívül gyártja kooperációban egy meg nem nevezett NATO-tagállamban.

Ukraine,,Kyiv,,March,16,,2022,,Ukrainian,Tanks,In,The,Battle
Fotó: Artem Grebenyuk

A termelés már meg is kezdődött, és a T–64-es, T–72-es és T–80-as tankokhoz már le is szállították az első adag lőszert–  jelentette be a cég a Telegramon. A közlemény szerint a lövedékeket az ukrán védelmi minisztérium rendelte meg. Bár a gyártás külföldön folyik, abban ukrán dolgozók is részt vesznek – tette hozzá az Ukroboronprom. 
A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy bár hamarosan harcba állítják az ajándék nyugati tankokat, rövid távon változatlanul a szovjet időkből maradtak alkotják a páncélosegységek többségét. Az érkezésük miatt nagy szükség van új forrásokra a lőszerellátásban, mivel a legtöbb NATO-tank más kaliberű lövedéket használ.
 

Ráadásul a 125 mm-esekből a legtöbb tartalékkal Oroszország vagy más olyan állam rendelkezik, amelyik azt nem fogja Ukrajna rendelkezésére bocsátani.

Kijevnek azért is muszáj lehetőség szerint saját lőszert gyártani, mert a nyugati készletek is korlátozottak az eddig nyújtott segítség miatt.
Az Ukroboronprom a közlemény szerint nemcsak 125 mm-es lövedéket gyárt NATO-tagállammal együttműködve, még februárban kezdték meg a 120 mm-es aknavető lövedék gyártását egy szintén meg nem nevezett tagállammal.