Korábbi álláspontján változtatva mégis küldhet Ukrajnába M1 Abrams harckocsikat az Egyesült Államok, és bár még a végleges döntés nem született meg, a bejelentésre akár már ezen a héten sor kerülhet – értesült a Reuters.

Fotó: Patrik Stollarz

A hírügynökségnek a Pentagon hivatalosan még nem nyilatkozott.

Mint ismert, Washington néhány napja még az Abrams tankok Ukrajnába szállítása ellen foglalt állást, 

annak ellenére, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán államfő követelte a lánctalpasokat, és Németország is nyomást gyakorolt tengerentúli szövetségesére, miután Berlin is hasonló dilemmába került Leopard harckocsijai kapcsán.

Ukrajna szerint a vastag páncéllal ellátott nyugati harckocsik nagyobb mozgékonyságot és védelmet biztosítanának csapatainak a küszöbönálló orosz offenzíva előtt. Emellett segíthetnének Ukrajnának elvesztett területei visszafoglalásában is.

Az eddig napvilágot látott amerikai vélemények szerint viszont az Abramsek nehezen karbantarthatók, az ukránokat nehéz kiképezni a kezelésükre, ráadásul kerozinnal működnek, így nem alkalmasak bevetésre a háború jelenlegi szakaszában.

A megváltozott amerikai álláspont éppen aznap szivárgott ki, amikor Lengyelország kérelmezte Németországtól, hogy mint gyártó engedélyezze a Leopard harckocsik Ukrajnába küldését.

Olaf Scholz német kancellár a Reuters szerint jellemzően óvakodik az olyan lépésektől, amelyek Moszkvát a hadi cselekmények további kiterjesztésére késztethetik.