Közélet

Védelmi titkár: az oroszok egy nap alatt több lőszert lőnek ki, mint amennyit Európa egy hónap alatt legyárt

Sorra jelennek meg olyan hírek, hogy az oroszok kifogytak a tartalékaikból. Most magas szintről érkezett cáfolat.

Oroszország több tüzérségi löveget lő ki naponta, mint amennyit Európa egy hónap alatt gyárt – ezt mondta az észt védelmi minisztérium legmagasabb rangú hivatalnoka a Newsweek amerikai magazinnak. Kusti Salm kulcsfontosságú pozíciót tölt be az észt védelmi rendszerben, ő felel a védelmi beszerzésekért és a védelmi programért is.

Donyecki terület, 2023. március 7.Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T-90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én
Egy orosz T–90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban 2023. március 7-én. Fotó: MTI / EPA / Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

A szavai már csak azért is figyelemreméltók, mert az Ukrajna katonai támogatásában száz százalékig elkötelezett Észtország szomszédos Oroszországgal, így közvetlen tapasztalatokkal és információkkal rendelkezik az orosz hadseregről. Kusti Salm az oroszok tűzereje kapcsán megjegyezte, hogy az olyan masszív, amely miatt „mindenkiben meg kellene szólalnia a vészharangoknak”. Az észt miniszterelnök ezért is szólította fel az uniós országokat, hogy vállaljanak kötelezettséget közösen évi egymillió 155 mm-es tüzérségi lövedék legyártására. Ennek pedig kettős célja lenne: ellátni Ukrajnát és feltölteni a NATO-készleteit.

Ez azért is érdekes, mert a nyilvánosságban rendre elterjednek olyan hírek, amelyek szerint 

az orosz haderő kifogyott a lőszerből és a tartalékaiból.

Legutóbb a brit védelmi minisztérium jelentette, hogy az orosz tartalékosok valószínűleg lapátokkal is harcolnak az ukrán fronton a jelentős lőszerhiány miatt. Ugyanakkor a litván katonai hírszerzés vezetője arról beszélt, hogy Moszkvának még elegendő forrás áll a rendelkezésére ahhoz, hogy a következő két évben háborúzzon Ukrajnával.

Kusti Salm. Fotó: AFP

Kusti Salm észt védelmi titkár más meglepő kijelentést is tett a nyilatkozatában. Felidézte, hogy a háború elején az észt védelmi főnök azt prognosztizálta, hogy ha az orosz katonai veszteségek az első napokban elérik a 10 ezer főt, akkor az orosz hadsereg meghátrál majd. „Nos, ez nem igazolódott be” – ismerte el. 

 

oroszország Kusti Salm Európa háború Ukrajna Észtország lőszer
Kapcsolódó cikkek