Közélet

Bíróság elé állt az Oroszországban letartóztatott amerikai újságíró

Elutasította a moszkvai bíróság a letartóztatást elrendelő határozat elleni fellebbezést, Gershkovichnak legalább május 29-ig egy volt KGB-börtönben kell maradnia.

Elutasította a moszkvai bíróság Evan Gershkovich amerikai újságíró előzetes letartóztatása elleni fellebbezését – írja a BBC

MOSCOW, RUSSIA - APRIL 18: US journalist at Wall Street Journal Evan Gershkovich, arrested on spying charges, stands inside a defendants' cage before a hearing to consider an appeal on his arrest at the Moscow City Court in Moscow, Russia on April 18, 2023.  / Anadolu Agency
A kémkedés vádjával letartóztatott Evan Gershkovich, a The Wall Street Journal amerikai újságírója a moszkvai városi bíróságon 2023. április 18-án. 
Fotó: Szefa Karacan / AFP

Gerskhovich jogi csapata azt kérte a bíróságtól, hogy 50 millió rubel (614 ezer dollár) óvadék ellenében engedjék szabadon vagy helyezzék házi őrizetbe az újságírót, ezt azonban a bíróság elutasította. 

A döntés értelmében Gershkovichnak legalább május 29-ig egy volt KGB-börtönben kell maradnia, aki a fogva tartás alatt orosz irodalmat olvas. 

Gershkovich letartóztatása óta először mutatkozott nyilvánosság előtt kedden: farmerben és kék kockás ingben jelent meg a bíróságon, nyugodt mosollyal az arcán állva, de nem szólt semmit a jelen lévő riporterekhez. Ez ugyanaz a bíróság, ahol a Kreml-kritikus Vlagyimir Kara-Murzát hétfőn 25 évi szabadságvesztésre ítélték hazaárulásért. 

A  férfi ügyvédje mellett Lynne Tracy, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete is jelen volt a tárgyalóteremben. A tárgyalás után az amerikai nagykövet asszony a bíróság falain kívül elmondta, hogy hétfőn tudott először találkozni Gershkovichcsal, aki jó egészségnek örvend, és a körülmények ellenére továbbra is erős tudott maradni.

A felhozott vádak alaptalanok, és felszólítjuk az Oroszországot, hogy azonnal engedje szabadon

– mondta.

Nagy küzdőszellem lakozik benne, tudja, hogy az emberek támogatják őt

– mondta az újságíró egyik ügyvédje, Maria Korchagina. 

A férfit kémkedés vádjával Jekatyerinburgban tartóztatták le március 29-én, miközben a The Wall Street Journal megbízásából dolgozott. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat szerint Gershkovich titkos információkat gyűjtött az orosz hadiipari komplexum egyik vállalkozásának tevékenységéről.

Hétfőn több mint negyven ország, élen az Egyesült Államokkal, közös ENSZ-nyilatkozatban követelték Gershkovich szabadon bocsátását, és elítélték Moszkvát a média megfélemlítése miatt. A 31 éves Gershkovich akár húsz év börtönbüntetést kaphat, ha bűnösnek találják.

Biden: törvénytelenül tartják fogva a The Wall Street Journal újságíróját

Evan Gershkovichot még márciusban tartóztatták le az orosz hatóságok, a követség munkatársaival sem beszélhet.

 

 

fellebbezés letartóztatás evan gershkovich amerikai újságíró
Kapcsolódó cikkek