Közélet

Biden: Törvénytelenül tartják fogva a The Wall Street Journal újságíróját

Evan Gershkovichot még márciusban tartóztatták le az orosz hatóságok, a követség munkatársaival sem beszélhet.

Törvénytelennek tartja Evan Gershkovich amerikai újságíró oroszországi letartóztatását és őrizetben tartását Washington – közölte Joe Biden elnök kedden. A politikus írországi útja előtt nyilatkozott erről újságíróknak.

Fotó: AFP

Az orosz lépés Biden szerint megváltoztatja a dinamikát. Hétfőn egyébként már az amerikai külügyminisztérium hivatalosan is közölte, hogy törvénytelennek tartják Evan Gershkovichnak, a The Wall Street Journal újságírójának letartóztatását. A közlemény szerint az Egyesült Államok kormány minden szükséges támogatást megad az újságírónak és családjának, valamint felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul engedje őt szabadon.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az újságírói tevékenység nem bűn, valamint elítéli a független hangok folytatódó elnyomását Oroszországban, és az igazság elleni háborút a Kreml részéről.

Gershkovichot kémkedéssel gyanúsítják az orosz hatóságok, miután őrizetbe vették Jekatyerinburgban, ahol a vádak szerint hadiipari létesítményekkel kapcsolatban gyűjtött információkat.

 

evan gershkovich Oroszország Joe Biden sajtószabadság
Kapcsolódó cikkek