Lynne Tracy, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete nem vesz részt az orosz parlamenti alsóház külföldi beavatkozást vizsgáló bizottságának keddi ülésén – közölte a moszkvai amerikai nagykövetség hétfőn a RIA Novosztyi hírügynökséggel.

WASHINGTON, UNITED STATES - NOVEMBER 30: Lynne M. Tracy testifies before the Senate Foreign Relations Committee to be Ambassador to the Russian Federation on Capitol Hill in Washington, D.C., on Wednesday, November 30, 2022.
Lynne Tracy, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete.
Fotó: Sarah Silbiger for The Washington Post via Getty Images

A diplomatát azért hívták meg a bizottsági ülésre, hogy magyarázatot adjon az amerikai biolaboratóriumok ukrajnai tevékenységéről. A nagykövetség sajtószolgálata azt írta:

Ahogyan azt korábban is közöltük, az Egyesült Államok elkötelezett a biológiai és toxinfegyverekről szóló egyezményben foglaltak betartása mellett, és visszautasítjuk az ilyen típusú fegyverek előállításával kapcsolatos vádakat is. Az Oroszországgal folytatott konzultációs folyamat ebben a kérdésben lezárult.

Lynne Tracy hétfőn a Twitteren közölte, hogy nemrég meglátogatta Evan Gershkovichot, a The Wall Street Journal kémkedés vádjával őrizetbe vett újságíróját a moszkvai Lefortvó börtönben. A nagykövet rámutatott: ez volt az első alkalom, hogy amerikai diplomaták bejutottak a gyanúsítotthoz több mint két héttel ezelőtti „jogtalan őrizetbe vétele” óta.

Tracy ismételten Gershkovich azonnali szabadon bocsátását sürgette.

Evan Gershkovichot március 29-én vették őrizetbe Jekatyerinburgban. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint az újságíró az amerikai hatóságok megbízásából államtitkokat gyűjtött egy orosz hadiipari vállalatról. Az orosz külügyminisztérium korábban közölte, hogy az újságíró esetleges kicserélésének kérdését csak bírósági döntés után lehet fontolóra venni.

Az Egyesült Államok még mérlegeli, hogy miként minősítse az amerikai újságíró letartóztatását

Az amerikai külügyminisztérium dönt majd arról, hogy jogellenes őrizetbe vételnek minősítik-e a The Wall Street Journal újságírójának letartóztatását.