Pénteken délelőtt érkezett Budapestre, vasárnap este ugyanazzal a géppel felszállt a Liszt Ferenc Repülőtérről a római Fiumicino repülőtér felé tartva Ferenc pápa. A pápát sokakkal együtt Novák Katalin köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és egyházi vezető búcsúztatta el.

FERENC pápa
Fotó: Kovács Tamás

Számos nyilvános beszéd és találkozó után az egyházfő második magyarországi látogatásának fő eseménye a Parlamentnél tartott szentmise volt, amelyen a pápa Szűz Máriának ajánlotta Magyarországot.

Szeretnélek biztosítani benneteket közelségemről és imáimról minden magyarért. Különösen gondolok azokra, akik az anyaországon kívül élnek, és megemlékezve mindazokról, akikkel életem során találkoztam, és akik oly sok jót tettek velem, a Buenos Aires-i szerzetes nővérekre gondolok

– üzente a magyaroknak az egyházfő, és gondolatait magyarul így zárta: Isten, áldd meg a magyart!

Isten, áldd meg a magyart – kérte szentmiséjén magyarul Ferenc pápa, együttműködésre szólítva a felbolydult világot

Együttműködésre és nyitottságra szólított fel háromnapos magyarországi látogatásának fő eseményén, a Parlamentnél tartott vasárnapi szentmisén Ferenc pápa. Eközben a világban nem enyhül a hatalmak közti feszültség, Ukrajnában a látogatás idején tovább dörögtek a fegyverek, a polgárháborús Szudánban éjfélkor véget ér a tűzszünet.