A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően szombaton sikerült megfékezni az észak-spanyolországi Asztúria és Kantábria tartományban pusztító, gyújtogatás okozta erdőtüzeket – közölték helyi hatóságok. 

Fire In Castellon And Teruel.
Fotó: NurPhoto via AFP

Asztúria tartományban szombat délben még mindig hetvenegy helyszínen lobogtak a lángok, szemben az előző napi több mint kilencven tűzzel.
Viszont szinte mindegyiket sikerült ellenőrzés alá vonni, és megfékezni a terjedésüket – mondta Óscar Rodríguez, a régió katasztrófavédelmi szolgálatának vezetője egy sajtótájékoztatón.
Az elmúlt órákban az időjárási viszonyok javulása is segítette a tűzoltók munkáját, ugyanis mérséklődött a szél, és még az eső is eleredt.

A szomszédos Kantábria tartományban, ahol pénteken 35 tűzesetet jegyeztek fel, már csak két hely van erdőtűz, de ezek is ellenőrzés alatt vannak – közölte a tartományi vezetés a Twitteren.

Az erdőtüzek miatt, amelyek az elmúlt napokban egyszerre terjedtek el, csaknem négyszáz lakost kellett evakuálni, és sok tűzoltót mozgósítottak. Asztúriában összesen 11 ezer hektáron égett az erdő – jegyezte meg Óscar Rodríguez.

A hatóságok szerint szándékos gyújtogatás történt. Adrián Barbón, Asztúria tartományi elnöke egy szombati sajtótájékoztatón azt állította: környezetterroristák összehangolt akciójáról van szó, amely több száz halálos áldozatot is követelhetett volna.

A Valencia tartománybeli Castellónban egy másik hatalmas erdőtűz adott munkát a tűzoltóknak az elmúlt napokban, de pénteken itt is sikerült stabilizálni a helyzetet. A tartományi kormány szerint közel 4700 hektárnyi terület égett le.
Spanyolországban az elmúlt három évben kevesebb csapadék esett az átlagosnál, és a szárazság folytatódik. A hatóságok úgy vélik, hogy az eddig csak nyárra korlátozódó erdőtűzveszély az éghajlatváltozás miatt már tavasztól őszig tart.
Az európai erdőtüzek fekete évében, 2022-ben Spanyolország volt a leginkább sújtott európai ország, csaknem ötszáz erdőtűz több mint háromszázezer hektárt perzselt fel – derül ki az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) adataiból.