Életének 82. évében csütörtökön meghalt Gyarmathy Ágnes Munkácsy Mihály-díjas díszlet- és jelmeztervező, egyetemi tanár, az Oscar-díjas Mephisto című film jelmeztervezője – tájékoztatott a Színház és Film Intézet. Gyarmathy Ágnes az alapítástól a Színház és Film Intézet osztályvezető tanára volt. „A színház iránti mélységes alázatát és mindent felülíró szeretetét örökké szívünkben őrizzük” – közölte az intézet. Gyarmathy Ágnes 1941. augusztus 9-én született Budapesten, szülei Gyarmathy Tihamér festőművész és Gobbi Éva voltak.

Gyarmathy Ágnes; Ráckevei Anna
Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója (j) és Gyarmathy Ágnes, a színház díszlet- és jelmeztervezője bemutatja Jászai Mari halotti maszkját a debreceni Déri Múzeumban 2016. szeptember 27-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Pályafutást 1960 és 1962 között a Pécsi Nemzeti Színházban kezdte színésznőként. 1962 és 1966 között a poznani Képzőművészeti Főiskola hallgatója lett, és ettől kezdve a díszlet- és jelmeztervezés irányába fordult. 1966-tól haláláig több mint 500 különböző színházi előadáshoz tervezett díszletet, jelmezt vagy mindkettőt. Az összes jelentősebb magyarországi színházban dolgozott, köztük a Szegedi Nemzeti Színházban, a debreceni Csokonai Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban, a Békéscsabai Jókai Színházban és a Budapesti Operettszínházban.

Több magyar tévéjáték és film, köztük Szabó István Oscar-díjas Mephistójának jelmezeit is ő készítette. Színházi, televíziós és filmes munkáiért számos nívódíjban részesült, 1978-ban Munkácsy-díjjal tüntették ki. 1989 óta tanított, a Képzőművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem látványtervezés tanszékének főmunkatársa volt, haláláig a Színház és Film Intézet osztályvezető mestertanáraként tevékenykedett.

Mint írják, meghatározó szerepet játszott az iskolai oktatás alakításában, szervezésében és irányításában. Jelentős szerepet töltött be a színházi szakmák utánpótlás-nevelésében, óráin diákjaival személyes mester–tanítvány viszonyt alakított ki, és nyomon követte volt tanítványai későbbi pályafutását – áll Színház és Film Intézet tájékoztatójában.