Füstbombát dobott a japán miniszterelnök felé egy férfi Vakajama kikötőjében szombaton. A robbanás pánikot okozott, Kisida Fumio kormányfőt sértetlenül evakuálták, személyi sérülés nem történt.

Explosion Heard Before Japanese PM’s Speech
Fotó: Jomiuri Sinbun via AFP

A füstbombát dobó fiatal férfit azonnal a földre teperték a biztonságiak, és őrizetbe vették.

A robbanáskor a miniszterelnök fedezékbe bújt, és nem sérült meg, de az eset jókora visszhangot váltott ki, ugyanis nem ez az első eset a modern kori Japánban, hogy támadás vagy merényletszerű akció ér vezető politikust. A leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnököt, Abe Sinzót egy parlamenti választási kampányban lőtték le házi készítésű lőfegyverrel 2022. július 8-án Narában, és meghalt a támadásban. A híradások és a kommentek most a tavalyi esetet elevenítik fel. Április 23-án időközi választásokat tartanak a japán parlament alsóházában, több régióban – írta az Euronews.

Kisida a jövő hónapban a G7-csúcs házigazdája lesz, a japán külügyminisztérium a szombati incidens után közölte, hogy nem változtatnak a találkozó biztonsági tervén.

Nem élte túl a merényletet Abe Sinzo, Japán korábbi miniszterelnöke

Belehalt sérüléseibe Abe Sinzo, Japán korábbi miniszterelnöke – közölte az NHK közszolgálati televízió. A volt japán kormányfőt pénteken egy választási kampányeseményen, Nara városában lőtték le