Merényletet követtek el Abe Sindzó volt japán miniszterelnök ellen egy választási kampányesemény közben az ország középső részén fekvő Nara városában – jelentette pénteken a helyi média.

A 67 éves politikusra lövéseket leadó 41 éves férfit a rendőrség letartóztatta a híradások szerint. A történteket követően Abe eszméletlen volt és a nyakán vérzett – derült ki a hírekből, amelyek a japán Liberális Demokrata Pártra (LDP) hivatkoztak. A hírek szerint a politikust mellkasának baloldalán is találat érte. Az eszméletét vesztett politikust helikopterrel szállították kórházba. Ugyanakkor az egykori tokiói kormányzó a Twitteren azt írta, hogy a politikus szív és tüdőleállás állapotában van. 

Ezt a kifejezést Japánban gyakran a halál hivatalos megállapítása előtt szokták alkalmazni.

Japan's former PM Shinzo Abe shot in Nara
Fotó: Shohei Izumi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A politikus 2012 decembere és 2020 szeptembere között állt az ország élén, így 

ő volt az ország leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányfője. 

Abe korábban, 2006 és 2007 szeptembere között is betöltötte a kormányfői tisztséget, ekkor ő volt az ország második világháborút követő korszakának legfiatalabb miniszterelnöke. 2020-ban egészségi állapotára hivatkozva mondott le, de pártjában továbbra is meghatározó szereplő maradt.

Japánban a következő napokban a felsőházi választásokat tartanak, amelyen a prognózisok szerint az LDP várhatóan elsöprő győzelmet arat. Ugyanakkor 

Fumio Kisida, a politikus utóda a miniszterelnöki székben felfüggesztette kampányát az események hatására.

Abe fontos szerepet játszott a koronavírus miatt végül 2021-re halasztott tokiói olimpia Japán rendezésében, valamint gazdaságpolitikai programjáról az Abenomicsról is ismert lehet, mely bátor monetáris politikát kombinált erőteljes fiskális élénkítéssel. 

Az ő országlásához fűződik a Japán védelmi kiadások felpörgetése és az ország önvédelmét tiltó szabályokkal leszámoló törvény is, valamint baráti országok védelmét lehetővé tevő új szabályok megalkotása is. A második világháborút követően elfogadott alkotmányt azonban végül nem sikerült megváltoztatnia.

Japánban ugyan rendkívül szigorúak a fegyvertartás szabályai, a BBC szerint a támadó házilag eszkábált fegyvert használt a merénylet elkövetésére. A merénylő a híradások szerint korábban a japán haditengerészetnél szolgált. A támadás motivációja egyelőre ismeretlen.

A politikai erőszak ritkaságnak számít a szigetországban, ám 2007-ben a nagaszaki polgármestert, Iccsó Itó-t lelőtte a jakuza egy embere, míg 1960-ban a Japán Szocialista Párt vezetője lett gyilkosság áldozata, akit egy jobboldali fiatal egy szamurájkarddal kaszabolt le.