Kína szankciós listára helyezte Michael McCault, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnökét, amiért e minőségében delegáció élén Tajvanra látogatott – jelentette be a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön.

A tajvani elnöki hivatal által 2023. április 8-án készített képen Tajvan elnöke, Tsai Ing-wen beszélget Michael McCaul amerikai képviselővel, a képviselőház külügyi bizottságának elnökével egy tajpeji ebéden. 
Fotó: AFP

McCaul, aki találkozott és tárgyalt Caj Jing-ven tajvani elnökkel, a pekingi álláspont szerint látogatásával rendkívül rossz üzenetet küldött a Tajvan függetlenségéért küzdő szeparatista erőknek. Az amerikai republikánus politikus múlt heti vizitjén ígéretet tett, hogy az Egyesült Államok részt vesz a tajvani fegyveres erők kiképzésében, valamint arra is, hogy felgyorsítják a fegyverszállításokat Tajvannak.

A kínai külügyminisztérium szerint McCaul ezzel súlyosan megsértette Kína szuverenitását és területi integritását.

A vonatkozó kínai törvények szerint a szankció következtében Michael McCaul nem léphet be a Kínai Népköztársaság területére, vele kínai magánszemélyek és szervezetek nem léphetnek kapcsolatba, kínai földön lévő esetleges vagyonát zárolják.

Peking korábban már több tisztségviselőt szankcionált tajvani kapcsolatai, illetve a sziget vezetésének támogatása miatt, így például a listán szerepel Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter és Nancy Pelosi is.

Tucatjával hatolnak be a kínai légierő gépei a tajvani légtérbe

Gőzerővel folyik a kínai hadgyakorlat Tajvannál, a sziget légterét tucatszámra sértik meg a kínai repülőgépek a védelmi tárca tájékoztatása szerint.