Tűzijátékszerűen fokozódik a feszültség Kelet-Ázsiában, a tajvani védelmi tárca közlése szerint a sziget közelében hétfő délelőttig 59 kínai repülőgépet és 11 hadihajót észleltek, mióta Kína szombaton hadgyakorlatba kezdett a térségben. 

Kinmen Islands,Taiwan
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Kína saját részének tekinti a ténylegesen független, önigazgató szigetet, és fenyegetésekkel reagál, valahányszor a nyugati országok magas szinten kapcsolatot létesítenek Tajvannal. A jelenlegi katonai erődemonstráció háttere, hogy a tajvani elnök, Caj Jingven a napokban az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval – jelentette az MTI.

A kínai repülőgépek nem egyszerűen csak körülrepülik Tajvant: a minisztérium közleménye arról számolt be, hogy közülük 39 behatolt a sziget légterébe, átlépve a Kína és Tajvan közti szoros középvonalát.

A CCTV kínai állami televízió arról adott hírt hétfőn, hogy a hadgyakorlaton éles lőszerrel szimulálnak támadásokat.

A szélesebb térségben is ide-oda csapkodnak a szikrák. Péntek óta süket az Észak- és Dél-Korea közti, a biztonság garantálásához hozzájáruló forróvonal.

Riasztó: napok óta nem működik az Észak- és Dél-Korea közti forródrót

A két szomszédos, eltérő társadalmi rendszerű ország évtizedek óta feszült viszonyok közt él, a biztonság fenntartásának egyik eszköze a rendszeres érintkezés.

Hétfőn Japán délnyugati Okinava-szigetcsoportjának a közelében is feltűnt egy kínai repülőgép-hordozó, és a japán védelmi minisztérium közlése szerint a vasárnapig eltelt három napban 120-szor landoltak rajta vadászrepülők és helikopterek. Az anyahajó és három másik kínai hadihajó 230 kilométerre közelítette meg a szigetcsoporthoz tartozó Mijakót.

A nyomásgyakorlás egyértelmű, hiszen hétfőn egyeztetés zajlik a Peking és Tokió között lévő vitás tengeri kérdésekről egy 2012-ben megkezdett tárgyalássorozat részeként. Japán és Dél-Korea a nyugati országokkal működik együtt, és Kínát fenyegető szomszédnak tekinti. 

Márciusban Kína és Japán katonai forródrótot is létrehozott, hogy megelőzzék a tengeri és légi konfliktusokat.