A szlovák hivatalnokkormány vezetésével megbízott magyar nemzetiségű Ódor Lajos 2018 óta a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, ám május 14-ével új funkciója miatt felmond a jegybanknál. 

Ódor Lajos Benjamin200HU/Wikipedia
Fotó: Benjamin200HU/Wikipedia

A leendő kormányfő 1976-ban született Komáromban, az ottani magyar gimnáziumban érettségizett, majd a pozsonyi Comenius Egyetem matematika–fizika karán végzett matematika–menedzsment szakon, azóta közgazdaságtannal foglalkozik. Már fiatalon jelentős szakmai teljesítményt mutatott fel, hiszen 26 évesen, azaz 2003-ban Ivan Miklos akkori pénzügyminiszter megbízta a Pénzügypolitikai Intézet (IFP) vezetésével, amelynek egyben társalapítója volt. 

Ezt követően a költségvetési tanács és a pénzügyminisztérium háttérintézménye, az Értéket a Pénzért (ÚHP) kutatórészleg egyik társalapítója lett. 

A Dzurinda-kormány idején bábáskodott az egységes és egykulcsos bevezetése körül, az euró 2009-es bevezetésének stratégiájához, továbbá az adósságfékről szóló törvény javaslatához, valamint a nyugdíjrendszer első és második pillérének reformjához szintén érdemben járult hozzá.

A Pozsonyi Magyar Szakkollégium (PMSZ) Tanulmányi Tanácsának a tagja és egyben a Közép-európai Egyetem (CEU) vendégprofesszora is. 

Tudományos publikációi mellett több tudományos ismeretterjesztő kötetet is jegyez. Tavaly jelent meg sikeres, a világ nagy kérdéseit a demográfiától kezdve a jóléti rendszeren, az államigazgatáson át egészen a világegyetem működését és a tudományos-technikai forradalom vívmányait felölelő könyve, a Zsenialitás gyorstanfolyama. A megkérdezett szlovák szakértők mind elismerőleg nyilatkoztak eddigi tevékenységéről. 

A leendő szakértői kormány további, eddig meg nem erősített tagja lehet Horváth Mihály, a nemzeti bank vezető közgazdásza, akivel Ódor annak idején kidolgozta az adósságfékről szóló törvénytervezetet, amely éppen most, május 4-én lépett hatályba. Ennek értelmében 

az év végéig visszavágják az állami kiadások 3 százalékát, jövőre pedig kiegyensúlyozott állami költségvetést kell készíteni és elfogadni. 

Horváth pénzügyi pályafutása 2000-ben kezdődött az ING Bank szlovákiai fiókjánál, ezt követően dolgozott a munkaügyi, majd a pénzügyminisztériumban, ahol a költségvetési tanács létrehozásánál bábáskodott. 2009-től az Oxford Universityn közgazdaságtant hallgatott, 2014-től pedig a szintén brit yorki egyetemen tanult. A jegybankban 2020 óta tölti be a vezető közgazdász posztját.

Az 1985-ös rozsnyói születésű Barczi Gyula a kulturális tárca várományosa. A művészettörténész 2014 és 2018 között a betléri múzeum igazgatója volt, majd a Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatóhelyettese. Jelenleg a pozsonyi SOGA aukciósházat igazgatja.