BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szlovákia elkerülheti jövőre a recessziót

A szlovák jegybank magas inflációval és bérkiáramlással számol 2023-ban, de a keresetek reálértéke ezzel együtt is növekedésnek indulhat.

A szlovák gazdaság jövőre 1,6 százalékkal nőhet, 2024-ben pedig a bővülés elérheti akár a 2,9 százalékot is – közölte Peter Kazimír, a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elnöke a keddi sajtótájékoztatóján. Ez jelentős változás, hiszen szeptemberben még 1 százalékos visszaesést vártak 2023-ra. Ami az inflációt illeti, 2023-ban éves szinten 10 százalékos, 2024-ben pedig 9 százalék körüli pénzromlást vár a jegybank. 

POPRAD, SLOVAKIA - july 16, 2019: TESCO company logo on the supermarket building. Tesco PLC is a big British multinational grocery and general merchandise. Over 3400 stores in the world.
Az infláció jövőre sem süllyed tíz százalék alá Szlovákiában.
Fotó: Getty Images

Összehasonlításképp: novemberben az éves infláció valamivel átlépte a 15 százalékot, ráadásul a januári, 15-15 százalékos lakossági földgáz- és távhődrágulás miatt e mutató tovább emelkedik majd. Ódor Lajos, az NBS alelnöke arra figyelmeztetett, hogy jövőre az állam megpróbálja ugyan korlátok közé szorítani a lakossági energiaárakat, azonban 2025-re a mostani gáz- és villanyár várhatóan a kétszeresére emelkedik majd. 

A jegybank úgy véli, az állam masszív energiatámogatása – amelyre 6 milliárd eurót különítettek el 2023-ra – segít megőrizni a lakosság vásárlóerejét, és így elkerülhető a gazdaság recessziója. Ami a nominálbérek alakulását illeti, a nemzeti bank azzal számol, hogy 2023-ban a bérek átlagosan 10,6 százalékkal, 2024-ben pedig 9,9 százalékkal nőnek, azaz 

a reálbérek akár már jövőre, ha minimális mértékben is, de 0,5 százalékkal emelkednek,

miközben az idén várhatóan 3,8 százalékkal mérséklődnek. Másrészt a hatalmas állami kiköltekezés miatt 2023-ban és 2024-ben nem sikerül majd érezhetően lefaragni az államháztartási hiányt, előrejelzésük szerint a GDP-hez viszonyított deficit 5,9, illetve 5,5 százalék lesz. Ami pedig az államadósságot illeti, idén a GDP-hez viszonyított 60 százalék alá bukik, jövőre pedig 58,5 százalékon mozog majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.