Tudjuk, hol van Szilárd, hajnalban indul a keresőcsapat – kezdődik a régóta várt bejelentkezés Suhajda Szilárd expedíciójának hivatalos Facebook-oldalán. A bejegyzésben azonban aggasztó híreket olvashatunk a lassan két napja eltűnt magyar hegymászóról.

Suhajda Szilárd
hegymászó
Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

A bejegyzésből kiderült, hogy a május 24-i csúcstámadási kísérlet közben elveszett a kapcsolat Suhajdával, és a magyarországi háttércsapat is csak jóval később, május 25-én reggel értesült arról, hogy a sportember körülbelül 8780 méter magasságában, a Hillary-lépcső aljában van. Egyértelműen beazonosítható volt az öltözéke alapján. Azt azonban az őt észlelő csapat elmondta, hogy bár életjeleket mutatott, fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta, azaz súlyos állapotban van.

A posztban kitértek arra is, hogy a háttércsapat megállapodott a Suhajda Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel arról, hogy helyi idő szerint péntek reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan már látni lehet a hegymászót. Szintén útnak indult három serpa, akik optimális esetben május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

A realitást nézve nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban

– idézte a bejegyzés Legindi Tímeát, Suhajda Szilárd feleségét, aki az expedíció kommunikációs munkatársa.