Bár sokan reménykedtek a csodában, szombat délután szomorú hírt osztottak be Suhajda Szilárd Everest-expedíciójának hivatalos Facebook-oldalán. A három világklasszis serpából álló kereső- és mentőcsapat nem találta meg a magyar hegymászót azon a helyen, ahol utoljára életben látták.

Suhajda Szilárd
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A közlemény szerint a serpák a korábban azonosított helyszín, a 8750 méteres szint és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték a nyomait, de semmit nem találtak. Az eltelt időt, valamint a rendkívül zord időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve nem maradt további esély arra, hogy a hegymászót életben találják, emiatt a keresést befejezték.

Most már a kutatásban részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása.

A beszámolók szerint a serpák egész éjjel másztak, a Hillary-lépcsőt már hajnalban elérték. A megadott helyen, ahol korábban látták Suhajdát, nem találták meg a hegymászót. Ezt követően elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet. Először felmásztak egészen a csúcsig, majd vissza a lépcsőhöz.

A Hillary-lépcső környékét is alaposan átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől, de nem találták nyomát a sportembernek.