Magyarország blokkolta az újabb, 500 millió eurós részlet kiutalását Ukrajna számára az Európai Békekeretből (EPF) – írja az ANSA. Budapest garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy az EPF a jövőben is megőrizze globális horizontját, és ne csak Ukrajna felfegyverzésére használják.

Magyarország meglepetésre a mai napon blokkolta az Európai Békekeret nyolcadik részletének folyósítását Ukrajnába szánt fegyverekre – tájékoztatta az ansa.it olasz portált a témában jártas forrás.

A részlet értéke 500 millió euró, és jövő hétfőn kellett volna folyósítani. Budapest állítólag garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy az EPF a jövőben is megőrzi globális horizontját, és nem csak Kijev felfegyverzésére használják. 

The,Flag,Of,Europe,On,Military,Uniform.,Collage.
Fotó: Bumble Dee

A tagállamok külügyminisztereinek tanácsa május 5-én hagyta jóvá, hogy az tagországai közösen, egymilliárd euró értékben szerezzenek be tüzérségi lőszert és rakétákat Ukrajna számára – tájékoztatott az uniós külügyi tanács pénteken. Az Európai Békekeret részeként jóváhagyott támogatás lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők ellátását 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszerekkel és rakétákkal – közölték.

Emlékezetes, hogy a tanács döntése előtt egy nappal az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette az OTP Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájára. Ezt a döntést a bank vezetésének az oroszországi tevékenység folytatására vonatkozó álláspontja, valamint az úgynevezett donyecki és luhanszki „népköztársaságok” tényleges elismerése indokolta.

Botrányos, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listájára helyezte a semmiféle jogszabályt nem megsértő OTP-t, és amíg ezt nem vonják vissza, addig a magyar kormány „nagyon nehezen” tárgyal további áldozatokat kívánó szankciókról – fogalmazott a Mandiner szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Stockholmban.

Ugyancsak a hét végén derült ki, hogy zárt ajtók mögött az ukrán elnök agresszív ösztönöktől vezérelt lesz, ami ellentétben áll a nyilvánosság előtt eljátszott nyugodt, sztoikus államférfival – erről a The Washington Post ír. A patinás amerikai lap hírszerzési dokumentumok alapján jutott erre a következtetésre, amelyek hitelességét a Pentagon nem vitatja.

A The Washington Post beszámolt egy olyan feljegyzésről is, ami az idén február közepén készült, és a Julia Sviridenko ukrán miniszterelnök-helyettes, illetve Zelenszkij közötti megbeszélést rögzítette. Ezen az ukrán elnök nem kevesebbet vetett fel, mint hogy 

Ukrajna robbantsa fel a Magyarországnak orosz kőolajat szállító Barátság csővezetéket.

Meglepő módon erre a hírre hivatalosan senki sem reagált.