A Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette az OTP Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájára. Ezt a döntést a bank vezetésének az oroszországi tevékenység folytatására vonatkozó álláspontja, valamint az úgynevezett donyecki és luhanszki „népköztársaságok” tényleges elismerése indokolta – olvasható az NAZK oldalán

OTP
Fotó: Shutterstock

Az oldal emlékezetet, hogy az OTP csoport a Budapesti Értéktőzsde adatai szerint Kelet-Közép-Európa pénzügyi szolgáltatási piacának egyik vezetője. Az OTP Bank leánybankokkal rendelkezik Oroszországban, Ukrajnában, Horvátországban, Szlovéniában, Szlovákiában, Montenegróban és Romániában.

Az orosz OTP Bank az ukrajnai orosz invázió után is az egyik vezető szereplő az orosz pénzügyi szolgáltatások piacán. Így az OTP csoport 2021-es beszámolója szerint az orosz bank nettó eredménye 37,6 milliárd forintot tett ki, ami a csoport teljes nyereségének 7,6 százaléka – írja az NAZK. 

Az OTP csoport minden nemzetközi szankciós intézkedést és helyi törvényi előírást betartva működik valamennyi piacán, így Oroszországban is

– közölte az OTP Bank kommunikációs vezetője az MTI-vel.  A csoport oroszországi bankja az orosz piaci felügyelet adatai szerint 0,17 százalékos részesedéssel rendelkezik az orosz bankpiacon, ennek alapján a rendszerszinten nem jelentős piaci szereplői minősítést kapta az orosz jegybanktól – mondta. 

Az OTP csoport minden stratégiai opciót vizsgál a bank további sorsát illetően, ezek között az eladást is. 

Az OTP 2022-ben felkérte a Rothschild nemzetközi tanácsadó céget, hogy találjon vevőt a bankra, azonban az értékesítés jogi feltételeit az időközben kiadott orosz elnöki rendelet ellehetetlenítette – tette hozzá. 

Az NAZK „háborús szponzorokat felsoroló listáján az OTP-vel együtt már 24 intézmény szerepel, köztük olyan vállalkozások is, mint a Procter & Gamble, az OpenWay Group, a Danieli, a TMS Tankers, a Minerva Marine, a Thenamaris Ships Management, a Delta Tankers, a Dynacom Tankers Management, a Leroy Merlin, a ComNav Technology, a Mondi Group/Mondi PLC, az eKassir, Liberian International Ship & Corporate Registry, a Bonduelle, az Auchan, a Peninsula Petroleum és az osztrák Raiffeisen bankcsoport.