Donald Trump volt amerikai elnök rágalmazási pert indított E. Jean Carrollal szemben, miután egy polgári perben az esküdtszék kimondta, hogy szexuálisan zaklatta a nőt. A bíróság így 5 millió dolláros kártérítést ítélt meg Carrollnak, aki azonban keresetét nem zaklatás, hanem nemi erőszak miatt nyújtotta be a politikus-üzletemberrel szemben. Mivel a nemi erőszakot az esküdtszék nem találta bizonyítottnak, most Trump indított pert rágalmazás ügyében.

Donald Trump speaks at the ultra-conservative Road to Majority dinnerDonald Trump speaks at the conservative Road to Majority conference, takes place at the Washington Hilton. Ex-president Donald Trump is headlining the program. (Photo by Allison Bailey/NurPhoto) (Photo by Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Az Elle magazin egykori tanácsadójától a volt elnök a vádak visszavonását és meg nem nevezett károk megtérítését várja. A nő ügyvédje, Roberta Kaplan szerint azonban mindez csupán Trump legújabb próbálkozása, hogy elkerülje a felelőssége felvállalását a bíróság májusi döntése után. Az ügyvéd szerint a politikus téved, amikor azt gondolja, hogy az esküdtszék tisztázta őt a vádak alól, amikor úgy ítélt, hogy a szexuális zaklatás tényállása fennáll – írja  Reuters.

Trump keresete arra utal, hogy a májusi ítélet ellenére a két fél jogi csatározása jó darabig folytatódik, és a felek azóta is vádaskodnak vagy épp tagadnak a médiában. Carroll májusban a két keresete közül az elsőt kiegészítette, és tovább 10 millió dollárnyi kár megtérítését kérte, Trump az ítélet másnapján történő, CNN-en bemutatott tagadására hivatkozva.

Trump keresete ugyanakkor Carroll szintén az ítélet utáni, ugyancsak a CNN-en megjelent állításaira hivatkozik, amelyben a nő továbbra is azt állítja, hogy a politikus megerőszakolta őt, noha az esküdtszék szerint csak a zaklatás vádja állt meg.