Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy Ukrajna sikertelen kísérletet tett arra, hogy megtámadja az orosz fekete-tengeri flotta egyik hajóját, amely földgázvezetékeket védett.

A hajó a Fekete-tengeren a Török Áramlat és a Kék Áramlat gázvezetékek útvonalán haladt – közölte a minisztérium.

-RUSSIA-JOINT NAVAL EXERCISE (CN)
Fotó: Northfoto (illusztráció)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy Ukrajnában ellentámadás és védelmi műveletek zajlanak, de nem kívánta megmondani, hogy ezek milyen stádiumban vannak.

Érdekes, amit Putyin az ellentámadásunkról mondott. Fontos, hogy Oroszország mindig érezze ezt: hogy szerintem nincs sok idejük hátra

– tette hozzá az ukrán elnök. Zelenszkij megjegyzései azután hangzottak el, hogy Vlagyimir Putyin azt állította, hogy Kijev régóta várt ellenoffenzívája már most kudarcot vallott.  

Vasárnap Hanna Mailar kijevi védelmi miniszterhelyettes a kahovkai gát felrobbantásával az orosz erőket vádolta, szerinte a cél az ukrán csapatok előrenyomulásának megakadályozása volt a déli Herszon régióban. Ukrajna azzal vádolta az oroszokat, hogy a gátat a hozzá tartozó vízerőmű belsejéből robbantották fel. A helyszín a tavaly februári invázió első hetei óta orosz megszállás alatt áll.

Moszkva viszont a gát lerombolásáért Ukrajnát tette felelőssé. Mindkét fél azzal vádolta a másikat, hogy civileket lőnek a mentési munkálatok során – jelentette a Reuters.

Fotó: MTI