Globális egészségügyi igazolványt adna ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) az uniós digitális Covid-igazolvány mintájára egy hétfőn aláírt partnerségi megállapodásnak köszönhetően.

Fotó: AFP

Az egyezményt Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója és Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa írta alá Genfben a globális egészségügyi biztonság megerősítése érdekében.

A koronavírus-világjárvány megmutatta a digitális megoldások fontosságát az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítésében

 – mondta a WHO főigazgatója az aláírási ünnepségen.

Hozzátette: az uniós vakcinaigazolványt globális közjóvá alakítanák át. A WHO és az Európai Bizottság szerint a globális digitális tanúsítási rendszer célja, hogy 

megkönnyítse a mobilitást és a polgárok védelmét világszerte a jelenlegi és jövőbeli egészségügyi veszélyekkel, köztük a világjárványokkal szemben.

Ez az első építőköve a WHO globális digitális egészségügyi tanúsítási hálózatának, amely digitális termékek széles skáláját tartalmazhatja a jövőben.

A WHO főigazgatója szerint a hálózat segíteni fogja a szervezet tagjait abban, hogy jobban felkészüljenek a következő járványra vagy világjárványra. Tedrosz hangsúlyozta, hogy a jövőbeli globális digitális tanúsítási rendszer a méltányosság, az innováció, az átláthatóság, valamint az adatok és a magánélet védelmének elvén fog alapulni. Kiemelte: a WHO nem fog hozzáférni a személyes adatokhoz, de képes lesz ellenőrizni a tanúsítványok hitelességét.