Hat számjegyű összegbe kerülne fejenként a brit kormány tervének megvalósítása, amely szerint Ruandába küldenék a menekülti státuszért folyamodókat a döntés megszületéséig. Ez drágább megoldás lenne, mint az ellátásuk az Egyesült Királyság területén.

London,,Uk,-,March,14,,2017:,Air,Travelers,Queue,AtLondon, UK - March 14, 2017: Air travelers queue at border control at Heathrow Airport. Passengers from the EU face uncertainty as the UK government is poised to trigger article 50 to initiate brexit.
Menekültstátuszt csak a legálisan érkezettek kérhetnek majd az Egyesült Királyságban.
Fotó: Shutterstock


A ruandai megoldást tavaly tavasszal hozta tető alá a brit kormány Kigalival, ám jogvédő szervezetek bírósághoz fordultak annak megakadályozása érdekében, így egyelőre egyetlen repülőgép sem indult el az afrikai országba. A londoni belügyminisztérium héten nyilvánosságra hozott becslése szerint az elhelyezésük Ruandában fejenként 169 ezer fontba kerülne. (Egy font 430 forint.) 

Ebből átlagosan 105 ezer fontot tesz ki az afrikai országnak az elhelyezésért fizetett összeg, 22 ezret a repülőjegy a menekült és a kísérőszemélyzet számára, illetve 18 ezret az eljárási és jogi költségek.


Az etikai problémákon felül ez felesleges pénzkidobásnak tűnik, mert a brit kormány adatai szerint a menekültek ellátása az országon belül ennél sokkal kevesebbe, fejenként 63 ezer fontba kerül az adófizetőknek. A belügyi tárca szerint azonban a lépés elrettentő erejű, így idővel kevesebben kérnek majd menekültstátuszt az országban. 

BRITAIN-EUROPE-MIGRANTSA group of migrants with their luggage, stage a protest outside their accomodation in west London on June 2, 2023, as they complain about living conditions. (Photo by HENRY NICHOLLS / AFP)
A menedékkérők ellátása évi 3,6 milliárd fontba kerül a brit adófizetőknek.
Fotó: AFP


A tárcát vezető Suella Braverman szerint a jelenlegi évi 3,6 milliárd fontról 11 milliárdra nőhet a menekültek ellátására költött összeg, ha a kormány nem tesz semmit. 

A gazdasági hatásvizsgálat egyértelműen azt mutatja, hogy semmit nem tenni nem opció

 – fogalmazott.
Hasonlóképpen elrettentésnek szánja a kormány a parlament előtt lévő illegális migrációs törvényt, amely többek között megtiltja, hogy menekültstátuszért folyamodjanak az illegálisan – például csónakon – érkezők, és felgyorsítja a jogtalanul az országban tartózkodók deportálását.
A menekültek ellátása Németország számára is egyre nagyobb terhet jelent, a háború miatt ugyanis csak Ukrajnából 1,1 millió ember keresett menedéket tavaly az országban.
A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis friss adatai szerint rekordmagasra ugrott a migránsok száma tavaly: 2,67 millióan érkeztek és 1,2 millióan távoztak, a nettó migráció így 1,46 millió. Összehasonlításképpen: 2021-ben 1,32 millióan érkeztek és 994 ezren távoztak az országból a Deutsche Welle tudósítása szerint.

Federal-state meeting on refugee costsILLUSTRATION - 11 May 2023, Mecklenburg-Western Pomerania, Rostock: The shared accommodation for refugees in a container facility in the Marienehe district. At their refugee summit on May 10, 2023, the federal and state governments did not reach a fundamental decision on permanently higher federal funding for the accommodation and care of those seeking protection. However, the federal government will increase the refugee lump sum to the states by one billion euros for 2023. Photo: Bernd Wüstneck/dpa (Photo by BERND WUSTNECK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Az ukránok mellett sok menekült érkezett tavaly Németországba Szíriából, Afganisztánból és Törökországból.
Fotó: AFP


Az ukránok többsége tavaly március és május között, vagyis közvetlenül a konfliktus kitörése után kért menedéket Németországban, az újonnan érkezők száma augusztus óta egyenletesen csökken. Az előző évhez képest tavaly nőtt a Szíriából, Afganisztánból és Törökországból, valamint kisebb mértékben az uniós országokból érkezők száma is. Utóbbiak közül legtöbben Romániából, Lengyelországból és Bulgáriából telepednek át Németországba.
Emelkedett tavaly a külföldre költöző németek száma is, 2021-ben 64 ezer, 2022-ben 83 ezren távoztak, elsősorban Svájcba, Ausztriába és az Egyesült Államokba. Több mint egymillióan az országon belül változtattak lakóhelyet. A legtöbb lakost Berlin és Baden-Württemberg tartomány veszítette, mintegy tíz-tízezer főt.