Kilenc nappal hasi műtéte után Ferenc pápa péntek reggel elhagyhatta a római kórházat, ahol az elmúlt napokban lábadozott. A 86 éves Ferenc pápa kerekesszékben távozott a Gemelli kórházból. Az egyházfő üdvözölte a kórháznál összegyűlt újságírókat és hívőket, miközben a rá várakozó autóhoz kísérték.  

Pope Francis smiles as he exits his car while arriving at The Vatican's Porta del Perugino gate on June 16, 2023 after being discharged from the Gemelli hospital in Rome, where he underwent abdominal surgery last week. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
Fotó: Filippo Monteforte / AFP

A pápa jól van. Jobb állapotban van, mint korábban

–  közölte a katolikus egyházfő távozása után Sergio Alfieri sebészorvos, aki június 7-én megoperálta bélfali sérve miatt. Alfieri hozzátette, a pápa egészségi állapota már megengedi, hogy akár utazhasson is. Ferenc pápa augusztusra egy portugáliai és egy mongóliai utazást is tervezett. A Vatikán korábbi közlése szerint a pápa magánaudienciáit és nyilvánosság előtti megjelenéseit június 18-ig törölték. 

Kórházi kezelése során a Gemelli kórház rákbeteg gyerekeket kezelő osztályára is ellátogatott Ferenc pápa. A katolikus egyház élén 2013 óta álló pápa kedden kereste fel a kórházat, majd konzultált az ottani orvosokkal is. Korábban az esetleges lemondásával kapcsolatban úgy fogalmazott: „Ha a testi vagy lelki fáradtság miatt már nem látok tisztán, nem tudok dönteni, le fogok mondani. Remélem, a bíborosok is időben figyelmeztetnek majd.”