Fizikailag elfogadható állapotban van az a négy gyerek, akit negyven nap után találtak életben egy kisrepülőgép-szerencsétlenséget követően a kolumbiai dzsungelben. 

Fotó: MTI

Csodával határos túlélésüket annak köszönhetik, hogy bennszülöttek, a huitoto törzs tagjai, akik ismerték valamennyire az őserdőben található gyümölcsöket, és a roncsból magukkal vittek maniókalisztet is.
A 13, kilenc- és négyéves, valamint 11 hónapos gyereket jelenleg katonai kórházban ápolják.  

Iván Velásquez hadügyminiszter újságíróknak elmondta, hogy egyelőre folyadékpótlást kapnak, ételt még nem vehetnek magukhoz. Emellett kezelik a rajtuk található rengeteg rovarcsípést is. „Általánosságban azonban elfogadható az állapotuk” – tette hozzá. 

Fidencio Valencia, a gyerekek nagyapja elmondta, hogy miután a liszt elfogyott, magokat és gyümölcsöt gyűjtöttek. Szerencséjük volt, mert Astrid Cáceres, a kolumbiai Családjóléti Intézet vezetője szerint „a dzsungelben éppen szüret volt”.

Fotó: MTI

A mentőakciót irányító Pedro Sánchez tábornok szerint a kutatócsapatok jó párszor egészen közel 20-50 méterre mentek el a gyerekek mellett korábban is, de nem vették észre őket. 

Már nagyon gyengék voltak. És az erejük már csak arra volt elég, hogy lélegezzenek, leszedjék a közelükben található apró gyümölcsöket és igyanak pár csepp vizet a levelekről

– idézte a szavait az amerikai AP hírügynökség.
A tábornok a gyerekeket a „túlélés példájának” nevezte, és azt jósolta, hogy a történetüket „megőrzi a történelem”. „A dzsungel mentette meg őket. A dzsungel gyermekei, és most már Kolumbia gyermekei is” – mondta.