Elbukott hétfőn a nemzetgyűlési szavazáson a francia kormány elleni újabb, egy éven belüli 17. bizalmatlansági indítvány, amelyet a baloldali pártok szövetsége, a NUPES nyújtott be a vitatott nyugdíjreform miatt január óta tartó parlamenti csatározások részeként.

DUDA, Andrzej; MACRON, Emmanuel; SCHOLZ, OlafPárizs, 2023. június 12.
Andrzej Duda lengyel, Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár (b-j) sajtótájékoztatót tart a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2023. június 12-én.
MTI/EPA/Pool/Reuters/Sarah MeyssonnierPárizs, 2023. június 12.Andrzej Duda lengyel, Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár (b-j) sajtótájékoztatót tart a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2023. június 12-én.MTI/EPA/Pool/Reuters/Sarah Meyssonnier
Fotó: Sarah Meyssonnier/EPA

A pártszövetség azért nyújtotta be az indítványt, hogy így tiltakozzon azon kormányzati intézkedések ellen, amelyekkel a 64 évre emelését előíró törvénytervezetet bár alkotmányosan, de szavazás nélkül fogadtatta el a kormány parlamenttel, miközben tucatnyi országos tiltakozónapon százezrek tiltakoztak az utcákon.

A szavazást megelőző vitában Valérie Rabault szocialista képviselő kettős játékkal vádolta meg Élisabeth Borne kormányát, amelynek bukása szerinte véget vethetne a nemzetgyűlés lejáratásának. A 2022 májusában kinevezett miniszterelnök válaszában a kormány átlátható és koherens politikáját védte.

Clémentine Autain a radikális baloldali Engedetlen Franciaország nevében elmondta, hogy a bizalmatlansági indítványokkal fejezi ki a baloldali ellenzék a dühét a kormány és a köztársasági elnök ellen, aki olyan törvényt erőszakol rá a franciákra, amelyből nem kérnek.

Paris: 400.000 strike against Macron's Pension reformApril 13, 2023, Paris, Ile de France, France: April 13, 2023, Paris France. On the 12th day, french citizens flood the streets between Place de l'Opera to Place de la Bastille protesting against the new retirement / pension laws. Smaller tensions and tear gas usage by CRS occured. Paris, France: At the end of the demonstration, hundreds of demonstrators remained in the Place de la Bastille. The participation was again in decline this Thursday for the twelfth day of mobilization against the pension reform, the figures of the unions as those of the authorities approaching their lowest levels since the beginning of the social movement. In the capital, the police headquarters counted 42,000 demonstrators (compared to 57,000 on 6 April) while the CGT claimed 400,000. protest Demonstration Against Pensions Reform In Paris, France April , 2023
Fotó: Northfoto

A nyugdíjkorhatárt két évvel megemelő törvénytervezet ellen január 19-én kezdődtek százezres tömegdemonstrációk a szakszervezetek felhívására, és a tüntetéseket országszerte utcai zavargások kísérték. Miután a francia alkotmánytanács áprilisban jóváhagyta a nyugdíjkorhatárnak a jelenlegi 62-ről 64 évre emelését előíró törvénytervezetet, azt másnap Emmanuel Macron államfő ki is hirdetette. Múlt héten pedig megjelentek a szeptember 1-én életbe lépő végrehajtási rendeletek.

Enyhén növekedett a francia gazdaság

Bár a recessziós félelmek csitultak, az nem enged a szorításából. Az INSEE statisztikai hivatal jelentése szerint Franciaország gazdasága 2023 elején kismértékben fellendült, miután a bruttó hazai termék (GDP) növekedését a hónapok óta tartó nyugdíjreform-tüntetések és a magas infláció sem tudta visszatartani.