Tokaj, Herend és Puskás kultuszát mindenképpen fejleszteni kell, ez az a három alappont, amelyről külföldön megismerik Magyarországot – fogalmazott a területfejlesztési miniszter szombaton Tokajban. 

Szentes, 2013. november 16.Az Aranycsapat legendás kapitánya, Puskás Ferenc olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó újonnan felavatott bronzszobra, Csíky László szobrászművész alkotása a szentesi Pusztai László Sporttelep bejáratánál 2013. november 16-án.MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Szentes, 2013. november 16.
Az Aranycsapat legendás kapitánya, Puskás Ferenc olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó újonnan felavatott bronzszobra, Csíky László szobrászművész alkotása a szentesi Pusztai László Sporttelep bejáratánál 2013. november 16-án.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Navracsics Tibor az iCon gazdaságpolitikai konferencián arról beszélt, rengeteg ikonikus és híres térség, város és látnivaló van az országban, amely méltó a fejlesztésre, de ezek megvalósítása alatt ezt a három értéket továbbra is szem előtt kell tartani és nem szabad elhagyni. Tokajra kitérve hangsúlyozta, ha 

 

megtaláljuk a jó eszközöket, akkor a tokaji a legjelentősebb térségek közé tartozhat nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is.

 

A legutóbbi időkig egyfajta gazdaságpolitikai kihívást jelentett a kormány számára Tokaj-Hegyalja, ez a terület ugyanis a felzárkázó régiók közé tartozik, emiatt kiemelt figyelmet igényel az európai uniós források elosztásában is, az erre szánt pénzek kétharmada ugyanis az ilyen régiókba érkezik – mondta a miniszter. Navracsics hozzátette, a nemrég megépült Miskolc-Kassa gyorsforgalmi kapcsolat segítségével be lehet kapcsolni Tokajt a hazai gazdaság vérkeringésébe, részben ezért jött létre az úgynevezett Tokaj-program is, amely dedikáltan ennek a térségnek juttat kiemelt forrásokat. 

A hazai támogatások megakadásával kapcsolatos moderátori kérdésre válaszolva a területfejlesztési miniszter elmondta, 2022 februárja óta számos körülmény átírta a magyar gazdaság és a költségvetés helyzetét, a háború következtében berobbanó energiaárak csak tavaly mintegy 4 ezer milliárd forint pluszkiadást jelentettek a hazai büdzsének. A 2021-2027-es időszakban hét évre kevesebb mint 10 ezer milliárd forintot kap Magyarország forrásként az Európai Uniótól, azaz lényegében három év európai uniós forrását emésztette fel csak az energiaáremelés, ezért a kabinet kénytelen volt a beruházások felfüggesztéséről, átvizsgálásáról és újratervezéséről dönteni - emlékeztetett Navracsics Tibor, megjegyezve, a remények szerint hamarosan folytatni lehet a nemzeti forrásból megvalósuló beruházásokat.