Oroszország visszavásárolja a korábban Mianmarba és Indiába szállított katonai szállítmányokat: például az orosz hadseregnek tankokat gyártó az UralVagonZavod tavaly decemberben 24 millió dollárért importált a mianmari (burmai) hadseregtől. A vállalat 6775 céltávcsövet és 200 kamerát vásárolt vissza tankokba való beépítésre – írja a Nikkei Asia vámkezelési adatokra hivatkozva.

Drills of Ukraine's tank crewsUKRAINE - APRIL 5, 2023 - A T-72 tank is pictured during the training of Ukrainian tank crews for offensive operations, Ukraine.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Az adatokban „a rekvirálási törvény alapján importált” utalást talált a portál, ami azt jelenti, hogy a visszaküldött termékek hibásak voltak. Az elemzők szerint azonban ez szokatlanul nagy mennyiség lenne, ráadásul a hibás eszközöket ki kellett volna cserélni, valamint az orosz hadiipar nem a selejtes alkatrészek termeléséről híres. Az oldalnak nyilatkozó nyugalmazott japán katonatiszt szerint ezek olyan optikai eszközök, amelyek a célpontok bemérésében segítik a tankok személyzetét.

Oleg Ignatov, a brüsszeli székhelyű agytröszt, az International Crisis Group Oroszország-elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy rengeteg régi T–72-es harckocsi van a raktárakban, amelyek modernizálásra szorulnak, utána a fronton bevethetők. Az orosz NPK KBM tavaly augusztusban és novemberben hat föld-levegő rakéta éjjellátó célzókészülékhez való alkatrészt vett vissza 150 ezer dollárért az indiai védelmi minisztériumtól.

Ezek ahhoz szükségesek, hogy a rakéták éjszaka és gyenge fényviszonyok között is képesek legyenek teljesíteni. Az eurázsiai ország korábban részben nyugati technológiára támaszkodott az optikai berendezések gyártásában, azonban a szankciók miatt ez most nehézkesebb lett, bár ehhez hozzá kell tenni: a visszavásárolt eszközök mennyisége alapján nem ez a fő beszerzési vonal. A portál értesüléseit egyik érintett vállalat és ország sem kommentálta.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) szerint 2022-ben Oroszország volt a világ második legnagyobb fegyverexportőre az Egyesült Államok után. A SIPRI márciusi jelentése alapján a helyzet az idén még nem változott, de a háború miatt Moszkva a saját fegyveres erőinek ellátását fogja előtérbe helyezni. Oroszország legnagyobb vásárlói évek óta India, Kína, Egyiptom és Algéria. Raktáraiban egyébként 5–10 ezer közötti tank állhat, így modernizálható harckocsikból nincs hiány.

Komoly ukrán ellentámadást vertek vissza Donyecknél az oroszok

A legsebezhetőbbnek tartott helyen csapott le az ukrán hadsereg. Az orosz sajtó szerint az offenzíva az ukrán fegyveres erők stratégiai tartalékából a 23. és 31. gépesített dandár bevetésével, illetve más katonai egységek és csapatok bevonásával zajlott. A támadók legalább 250 embert, tizenhat harckocsit, három gépesített gyalogsági harcjárművet és 21 harci páncélozott járművet veszítettek.