Az orosz állam egyetlen év leforgása alatt, 2022 májusa és 2023 májusa között 86,262 milliárd rubellel finanszírozta Jevgenyij Prigozsin magánhadseregét, a Wagnert – erről Vlagyimir Putyin beszélt kedden a katonasággal tartott tanácskozáson. Az összeg forintra átválta majdnem 350 milliárdot tesz ki.

Russian President Vladimir Putin attends a ceremony to launch the Titan-Polymer industrial complex in Pskov region, via a video conference in Staint Petersburg on December 28, 2022. (Photo by Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP) / *Editor's note : this image is distributed by Russian state owned agency Sputnik*
Putyin háború mozgósítás
Vlagyimir Putyin bejelentette, 86 milliárd rubellel támogatták a Wagnert. Fotó: Mikhail Klimentyev / AFP

Az orosz elnök úgy fogalmazott:

Szeretné, ha mindenki tudná: az egész Wagner csoport fenntartását teljes mértékben az állam biztosította.

Ha mindez megfelel a valóságnak, az erősen kétségessé teszi, hogy egyáltalán mennyiben tekinthető a Prigozsin által alapított alakulat magánhadseregnek. Putyin azt is elárulta, hogy a pénzt a Honvédelmi Minisztérium büdzséjéből és az orosz költségvetésből különítették el. Megjegyezte, hogy a Wagner harcosait ettől függetlenül tisztelet övezte az országban, mert tanúságát tették bátorságuknak és hősiességüknek. Azonban jelezte, hogy a hatóságok vizsgálni fogják, hogyan és mire költötték el a Wagnernek kifizetett pénz.

Mekkora veszteség érte az ukrán hadsereget az ellentámadás óta?

Putyin arról is beszélt az orosz katonák előtt, hogy az ukrán ellentámadás június 4-i elindulása óta az ukrán erők 259 harckocsit és 780 gyalogsági harcjárművet veszítettek el. „Mindez nagyrészt az önök munkájának eredménye” – dicsért az elnök. Közölte, hogy csak az elmúlt 24 órában az ukrán hadsereg 41 harckocsiját és 109 gyalogsági harcjárművét semmisítették meg. Ám az ukránoknak még mindig van erejük az ellentámadásra, még ha a stratégiai készleteket használják is fel ehhez.