Előzetes végzést adott ki egy amerikai szövetségi bíró, amely korlátozza a Biden-kormány online tartalmakkal kapcsolatos kommunikációját a közösségimédia-vállalatokkal. A bíró jogértelmezése szerint a Biden adminisztráció a közösségimédia-felületeken közzétett tartalmak ellenőrzésére irányuló tevékenységével valószínűleg megsértette a szólásszabadságot védő első első alkotmánykiegészítést.

Fotó: AFP

Terry Doughty louisianai kerületi bíró kedden kihirdetett ítéletében eltiltotta a Fehér Ház tisztviselőit és több szövetségi ügynökséget attól, hogy kapcsolatba lépjenek a közösségimédia-vállalatokkal abból a célból, hogy a politikai nézetek és más, a cenzúrával szemben védettséget élvező megszólalásokat korlátozzák.

Az ügy alapjául szolgáló keresetet Missouri és Lousiana állam republikánus párti legfőbb ügyészei nyújtották be a demokrata vezetésű kormánnyal szemben, azt állítva, hogy a Biden-kabinet egy kiterjedt szövetségi cenzúravállalkozás működését támogatta a közösségi médiában elburjánzó, általa dezinformációnak nevezett tartalmak felszámolására.

A felperesek azzal vádolták a kormányzatot, hogy nyomást gyakorolt a közösségimédia-platformokra annak érdekében, hogy távolítsák el a számára nemkívánatos nézeteket tartalmazó bejegyzéseket olyan megosztó témákban, mint a kormány járványkezelési lépései, a pandémia eredete, Hunter Biden laptopbotránya vagy a választások tisztasága.

A kormányt alperesként képviselő igazságügyi minisztérium egy közel 300 oldalas dokumentumban tagadta a felhozott vádakat, köztük azt is, hogy a tartalom moderálására vonatkozó döntések bármelyike a kabinet nyomására történt volna. Az igazságügyi tárca valószínűleg fellebbez a döntés ellen.