Közélet

Az ukrán csapatok délen és Bahmut irányába fokozzák az ellentámadást

Az ellentámadáshoz mindent bevet Ukrajna. Egy katonai tisztviselő szerint az összes elérhető fegyverrel lövik az oroszokat. Ebben az amerikai kazettás lőszerek is benne vannak.

A frontról érkező hírek szerint az ukránok egyre közelebb járnak ahhoz, hogy megostromolják Bahmutot, miközben az ország déli részén is fokozzák a támadásaikat. Azt követően, hogy Oroszország hónapokig tartó, véres harcok árán megszerezte Bahmutot, az ukránok most azt állítják, hogy sikereket értek el a város körüli településeken.

Model,Of,Cluster,Bomb,Used,In,Vietnam,War.
Fotó: Shutterstock

Három hónap telt el azóta, hogy az orosz erők Bahmut teljes területét az uralmuk alá hajtották, de az ukránok már a város visszafoglalására készülnek – írta meg a The Guardian. Ezen a héten a hírek szerint 

sikerült elfoglalniuk a várostól nem messze található Andrijivka falut, valamint Bahmuttól alig több mint hat kilométerre erdővel borított magaslati állásokat is megszereztek.

A hírek szerint Kijev arra készül, hogy északi és déli irányból bekeríti Bahmutot, ezzel nyomást helyezve a városban állomásozó orosz erőkre. Az ukrán előrehaladást több orosz katonai blogger is megerősítette.

Egy a stratégiát ismerő ukrán tisztviselő szerint az ukrán sereg minden rendelkezésre álló eszközt bevet az ellentámadás során. Állítása szerint ebbe az Amerikától kapott kazettás lőszerek is beletartoznak.

Ukrainian soldiers deployed on the Bakhmut frontline”DONETSK OBLAST, UKRAINE - JULY 24: A Ukrainian soldier is seen next to camouflaged tank on the Bakhmut frontline as Ukrainian Army conduct operation to target trenches of Russian forces through the Donetsk Oblast amid Russia and Ukraine war in Donetsk Oblast, Ukraine on July 24, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Az Institute for the Study of War arról írt, hogy az ukrán sikerek taktikai szempontból jelentősek. Ennek egyik fő oka, hogy a kijevi erők nagyon közel kerültek a Bahmutba belefutó T053-as autópályához.

Az ellenségnek sikerült megszereznie a Kliscsivka faluval szomszédos magaslatokat, ahonnan páncéltörőkkel és mesterlövész puskákkal megakadályozhatják az orosz csapatmozgásokat

– írta egy orosz katonai blogger.

A drónháború és kockázatai

Hatalmas fejlődésen mennek át az orosz–ukrán háborúban használt drónok, de a fejlődés aligha áll meg Ukrajnában.

Andrijivka falut az oroszok logisztikai csomópontként használták. Az ukrán támadást harckocsikkal és páncélozott járművekkel próbálták kivédeni, de ezek a fegyverek gyalogság nélkül védtelenek voltak az ukrán dróntámadások ellen.

Ukrajna a nyáron indította el az ellentámadást több fronton is, azonban ez a művelet kifejezetten lassan halad. Tisztviselők szerint ez szándékos, a taktika lényege, hogy az ukrán csapatok csak lassan haladnak előre, hogy minél kevesebb embert veszítsenek. A védelmiminiszter-helyettes szerint 

az oroszok sokkal több embert veszítenek a harcokban, ami részben az amerikai kazettás lőszereknek is köszönhető.

A lassú ukrán ellentámadás miatt sok nyugati szövetséges szkeptikus lett azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna képes lehet-e bármit is elérni. Oroszországnak volt elég ideje felkészülni az ukrán rohamokra, és a front több pontján kilométeres aknamezőket telepített.

Az ellentámadás azt követően kezdett sikereket elérni, hogy az USA beleegyezett a kazettás lőszerek Kijevbe szállításába. Ez a döntés a nemzetközösségen belül nagyobb felháborodást váltott ki, mivel a legtöbb országban be vannak tiltva a kazettás lőszerek. Ennek ellenére látszólag az ukránok hatékonyan vetik be őket a felállt orosz védelemmel szemben.

 

Bahmut Kijev Ukrajna ellentámadás front
Kapcsolódó cikkek