Közélet

Az ukránok a héten beszámolnak az USA-nak a kazettás lőszerek felhasználásáról

Az Egyesült Államok július 7-én jelentette be azt a 800 millió dolláros ukrajnai katonai segélycsomagot, amely kazettás lőszert is tartalmazott.

Ukrajna jelentést készít arról, hogyan használják fel fegyveres erői az egyik legújabb katonai segélycsomagban biztosított amerikai kazettás lőszereket, és a beszámolót már a héten benyújtja az Egyesült Államoknak – közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a CNN amerikai televíziónak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett hétfőn.

NATO Summit In Vilnius, Lithuania
Oleksii Reznikov, the Minister of Defence of Ukraine attends NATO Summit at LITEXPO Lithuanian Exhibition and Congress Center in Vilnius, Lithuania on July 11, 2023.  (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Beata Zawrzel / AFP

Beszámolunk a kazettás lőszerek használatának eredményeiről, úgy gondolom, hogy a jövő héten meglesz az első jelentés, amelyet meg is osztok a Pentagonban dolgozó partnereimmel. Remélem, hogy ezek a lövedékek hatékonyabbak lesznek, mint a hagyományos lőszerek

– jegyezte meg a tárcavezető. Azt mondta, hogy várja a jelentést, amelyet valószínűleg hétfőn vagy kedden nyújt be a Pentagonnak. Közölte, hogy a jelentés a kazettás lőszerek átadásáról az amerikai védelmi minisztériummal megkötött megállapodás része.

Az Egyesült Államok július 7-én 800 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, és ez tartalmazott először kazettás lőszert. 

Washington segítsége kiváltotta több európai ország, valamint Kanada bírálatát, mivel a kazettás lőszereket veszélyesnek tartják a civilekre, és nemzetközi egyezmény tiltja a használatukat és a birtoklásukat. 

A kazettás lőszerek tilalmáról szóló nemzetközi egyezményt nem írta alá mások mellett az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna sem. Joe Biden amerikai elnök korábban elismerte, hogy nem volt könnyű a döntés a kazettás lőszerek Ukrajnának történő átadásáról, de hagyományos tüzérségi lövedékek hiányában ezt tartotta helyesnek.

Ukrajna máris bevetette a kazettás bombákat – videó

A muníció átadása miatt még szövetségesei is bírálták az Egyesült Államokat.

 

Olekszij Reznyikov kazettás bomba lőszer
Kapcsolódó cikkek