Mohamed Bazoum nigeri elnököt eltávolították a hatalomból – jelentette be csütörtökre virradóra katonák egy csoportja a nyugat-afrikai ország állami televíziójában. Amadou Abdramane ezredes kilenc másik, egyenruhát viselő katonatiszttel körülvéve közleményt olvasott fel az RTN televízióban, miszerint a védelmi és biztonsági erők eldöntötték, hogy véget vetnek az ismert rezsimnek a romló biztonsági helyzet és a rossz kormányzás miatt.

Fotó: Ludovic Marin / AFP

Az ezredes továbbá bejelentette azt is, hogy az ország határait lezárták, és országos éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el este tíz órától reggel öt óráig, a köztársasági intézmények működését pedig felfüggesztették. A puccsisták óva intettek egy esetleges külföldi katonai beavatkozástól. Mindemellett hangsúlyozták, hogy Bazoumnak nem esik bántódása.

Abdramane szót ejtett egy úgynevezett Országos Tanács a Haza Megmentéséért nevű testületről, amelyről azt mondta, hogy átvette a hatalmat az országban. Egyelőre nem világos, hogy Abdramane ezredes és a kilenc katonatiszt az egész nigeri hadsereg nevében beszél-e. A bejelentés azt követően érkezett, hogy az elnöki gárda szerdán sikertelen tárgyalásokat követően őrizetbe vette az államfőt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön Mohamed Bazoum haladéktalan szabadon engedését követelte.

Nem tudom megmondani, hogy technikailag ez puccsot jelent-e, vagy sem, mert ez a jogászok dolga, ám ez egyértelműen kísérlet arra, hogy erővel megragadják a hatalmat és megzavarják az alkotmányos rendet

– nyilatkozta Blinken Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban tartott sajtótájékoztatóján.

Mélységesen aggasztók a nigeri fejlemények. Néhány órája beszéltem Bazoum elnökkel, és világossá tettem, hogy határozottan támogatjuk őt, mint az ország demokratikusan megválasztott elnökét

– fogalmazott Blinken, hozzátéve, hogy az Amerikai Egyesült Államok szorosan nyomon követi a helyzetet.

Az egykori francia gyarmatot 2021 óta irányította az első demokratikus elnökként megválasztott Mohamed Bazoum. Az 1960-ban kihirdetett függetlenné válása óta négy államcsínyt és számos puccskísérletet hajtottak végre a nagy kiterjedésű, szegény sivatagi országban. 2021. március 31-én, két nappal az államfő beiktatása előtt a nigeri hatóságok már megakadályoztak egy kísérletet a Mohamed Bazoum elleni katonai hatalomátvételre.