Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos húga, Kim Jodzsong kedden megerősítette Phenjan bejelentését, amely szerint amerikai megfigyelőgépek repültek Észak-Korea gazdasági övezetébe, egyúttal súlyos következményekkel fenyegetőzött. Elmondta, hogy nyolc alkalommal észleltek amerikai gépeket a területen, és leszögezte: az amerikai erők nehéz repülésre számíthatnak, ha nem hagynak fel az illegális berepülésekkel.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong
Fotó: KCNA / AFP

A Koreai Munkapártban is fontos tisztséget viselő Kim Jodzsong egyúttal felszólította Dél-Koreát, hogy maradjon ki az ügyből, mert az csak a koreai néphadseregre és az amerikaiakra tartozik.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma hétfőn tagadta Phenjan állításait, amelyek Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője szerint alaptalanok. Singh kiemelte: Washington betartja a nemzetközi jogot. Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő ugyanekkor felszólította Phenjant, hagyjon fel a feszültség szítására szolgáló műveletekkel, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Az észak-koreai védelmi tárca hétfőn vádolta meg az amerikai erőket azzal, hogy tengerentúli gépek sértették meg az észak-koreai légteret, a kommunista ország védelmi tárcájának szóvivője a KCNA észak-koreai állami hírügynökségnek pedig kiemelte, az amerikai provokáció csak közelebb viszi a Koreai-félszigetet a nukleáris konfliktushoz. Hozzátette: Phenjan visszafogja magát, de a légterét megsértő gépeket le fogják lőni.