Gíroszt forgalmazó vendéglátóhelyeket és grilltermékeket ellenőriztek a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. Az ellenőrzésen több gíroszozóval szemben eljárást indítottak a higiéniai és a nyomonkövetési problémák miatt, valamint egy létesítmény működését ideiglenesen felfüggesztették. A laboratóriumban vizsgált termékeknél is akadtak problémák, a vizsgált marinádozott csirkehúsoknál több esetben szalmonella jelenlétét állapították meg – olvasható a Nébih oldalán

20221102 Görög giroszos Újlipótvárosban          Budapest    Fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol20221102 Görög giroszos Újlipótvárosban          Budapest    Fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol
Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Július utolsó két hetében hét gíroszt forgalmazó fővárosi egységben tartottak hatósági ellenőrzést. 

Az általános higiéniai vizsgálat mellett mintát vettek sült gíroszhúsokból és kész salátákból is. Egy gíroszos működését átmenetileg fel is kellett függeszteni. Az egység utóellenőzése azóta megtörtént, a hibákat javították, és az előírt takarítást elvégezték, így folytathatta a működést. 

A Nébih munkatársai 

előre csomagoltan kapható grilltálcákat is ellenőriztek, 15 termékből vettek mintát, a vizsgálatok egyetlen esetben sem tártak fel problémát. 

A grillre kerülő élelmiszerek közül tálcás, védőgázos darabolt csirkehúsokból, valamint már konyhakész, marinált, fűszerezett húsokból is történt mintavétel. Az utóbbi termékkör esetében előállítóhelyeken és kereskedelmi egységekben is mintáztak termékeket az ellenőrök.

Összesen nyolc (négy sertésre és négy baromfira szakosodott) élelmiszer-előállítónál 19 terméktételből történt mintavétel. 

Hét baromfitételnél szalmonella jelenlétét igazolták a vizsgálatok, ezért az érintett három előállítóval szemben eljárást indult. 

Az ellenőrzések során – a mintavételen túl – többek között a létesítmények általános higiéniai állapotát, önellenőrzési, nyomonkövetési és HACCP-rendszerét, továbbá a takarítási gyakorlatot, a rágcsálóirtást és az allergénekkel kapcsolatos előírások betartását is vizsgálták a szakemberek.

A kereskedelmi egységekben 24 marinált, fűszerezett előkészített húsból, továbbá 19 tálcás, védőgázos darabolt csirkehúsból vettek mintát az ellenőrök. A két termékkörben egy-egy esetben volt szükség intézkedésre szalmonella miatt. Az érintett marinált csirkemellfilé előállítójával szemben eljárás indult, míg a tálcás friss csirkefelsőcomb esetében a gyártónak a vágási higiéniát kell felülvizsgálnia. 

Ezeket a hiányosságokat találta a Nébih a street food razzián

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal széles körben ellenőrizte a street food vendéglátókat, és számos hiányosságot feltárt. A vétségek nem voltak kirívóan súlyosak, alig valamivel több mint 300 ezer forint bírságot kellett kiszabni. A legtöbb probléma a higiéniai hiányossággal volt összefüggésben, sok helyen pedig az adminisztráció nem volt megfelelően vezetve.