A Covid BA.2.86 variáns nagyobb mértékben lehet képes fertőzést okozni azoknál az embereknél, akik korábban Covid-19 elleni vakcinát kaptak – olvasható az Egyesült Államok Országos Népegészségügyi Intézete (CDC) közleményében. Hozzáteszik, azok is nagyobb eséllyel fertőződnek meg, akik már átestek a koronavírus megbetegedésen. Ugyanakkor mindenkit igyekeznek nyugtatni, hogy a jelenlegi ismereteik szerint a koronavírus kezelésére használt gyógyszerek hatásosak ennél a változatnál.

COVID-19 Nasal swab laboratory test in hospital lab
Fotó: Shutterstock

Angliában viszont tartanak a BA.2.86 nevű variánstól. Mint arról a Reuters beszámolt, elővigyázatosságból előrehozták az őszi Covid-19 (és influenza) elleni oltási program kezdőnapját, mivel a fenti variánst Nagy-Britannában is azonosították. Hozzáteszik, a BA.2.86, amely az Omicron egyik mutációja, valószínűleg nem okoz súlyos megbetegedéseket és haláleseteket, mivel az oltások és a korábbi megbetegedések miatt világszerte immunvédelem alakult ki az emberek többségében. 

Az egészségügyi minisztérium az oltási programot néhány héttel hozta előre, tekintettel az idősebbeket és a veszélyeztetett csoportokat érintő kockázatokat. A variáns első észlelése augusztus 18-án történt a szigetországban, az oltási program szeptember 11-én kezdődik, első körben az idősotthonokban. A Pirola elnevezést kapó BA.2.86 vírusvariáns Európában először július 24-én bukkant fel, Dániában.