Törvényesnek nevezte szombaton az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) főnöke azokat a támadásokat, amelyeket Ukrajna nemrég orosz hajók és az Oroszországot a Moszkva által bekebelezett Krím félszigettel összekötő Krimi híd ellen hajtott végre.

Russia's Black Sea Fleet On Manoeuvres Near Criimea
Fotó: Cover Images

Vaszij Maljuk a Telegramon azt írta: „ez teljesen logikus és hatékony” lépés volt az ellenséggel szemben. Ukrajna szombatra virradóra a Fekete-tengeren, a Krím közelében tengeri drónnal támadta meg a SIG nevű orosz tartályhajót, amelynek a motortere a jobb oldalon, a vízszint közelében léket kapott, de nem süllyedt el. A SIG hajótestébe bekerült vizet kiszivattyúzzák – közölte az orosz tengeri mentőszolgálat. Az incidensben senki sem sérült meg, olajszivárgás sem történt – közölte a szolgálat.

A Krimi hidat több órára lezárták, a vasúti közlekedést leállították.

Egy ukrán hírszerzési illetékes a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy a drón 450 kilogramm robbanóanyaggal támadt az ukrán vizeken az orosz hadseregnek üzemanyagot szállító tartályhajóra.

Orosz tartályhajót találtak el drónok a Kercsi-szorosban

Ukrán drónok találtak el egy orosz tartályhajót a Kercsi-szorosban – közölték orosz tisztviselők.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője azt mondta, hogy a hajó a Szíriában harcoló orosz erőknek szállított üzemanyagot. Rogov szerint a támadás miatt kitört ablakok szilánkjai megsebesítették a legénység több tagját.

A hajó és tulajdonosa ellen Washington szankciókat rendelt el, mert korábban kerozint szállított a Szíriában harcoló orosz erőknek.

Pénteken egy orosz tengerjáró hajó szenvedett súlyos károkat egy ukrán legénység nélküli szerkezet támadásában Novorosszijszk orosz kikötőváros haditengerészeti támaszpontja közelében. „Az ilyen különleges műveleteket az ukrán területi vizeken hajtjuk végre, így teljesen törvényesek” – szögezte le az SZBU főnöke.

A brit védelmi minisztérium szombaton közölte: az Olenyegorszkij Gornyak nevű, orosz partraszállító hadihajó súlyosan megrongálódott a novorosszijszki kikötő közelében előző nap végrehajtott ukrán dróntámadásban, ami súlyos csapás az orosz hadiflotta számára. A tárca szerint a felvételek alapján a kétéltű partraszállító több vízhatlan rekesze megrongálódott, illetve a legénység nem tudott elég hatékonyan fellépni a kárelhárításban. Az Olenyegorszkij Gornyak a legnagyobb orosz hadihajó a Moszkva cirkáló 2022. évi elsüllyesztése óta.

A két tengeri támadást azután hajtották végre, hogy Oroszország felmondta az ENSZ és Törökország közvetítésével az ukrán gabonának a Fekete-tengeren át történő exportjáról megkötött egyezményt. Oroszország az ukrán mezőgazdasági infrastruktúrát támadja, közöttük a Duna mentén fekvő izmajili gabonakikötőt és a fekete-tengeri Odesszát.

Az orosz védelmi tárca közlése szerint orosz hadihajók két ukrán tengeri drónt fogtak el és semmisítettek meg, amelyeknek két orosz hadihajó volt a célpontja a novorosszijszki haditámaszpont közelében.

Ukrajna katonai fenyegetéssel kapcsolatos figyelmeztetést adott ki hat fekete-tengeri orosz kikötő vizeire. Ezek Anapa, Novorosszijszk, Gelendzsik, Tuapsze, Szocsi és Tamany – olvasható a Derzshidrohrafija ukrán állami folyami és tengeri hajózási hivatal honlapján. A figyelmeztetést augusztus 4-én adták ki újabb rendelkezésig – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.