Közélet

Űzzétek ki a Wagnert – követelik Lukasenkától a lengyelek és a baltiak

Az országok le fogják zárni a fehérorosz határt, ha kritikus incidens következik be a szomszédban a Wagner zsoldoshadsereg részvételével. Kaminski felszólította Minszket, hogy távolítsák el az országból a Wagner-katonákat, és az illegális migránsok toborzását is hagyják abba.

Lengyelország és a balti országok belügyminisztériumának vezetői azt követelik, hogy Fehéroroszország utasítsa ki területéről a Wagner-harcosokat – mondta Mariusz Kaminski lengyel bel- és közigazgatási miniszter, miután litván, lett és észt kollégáival találkozott.

Nyilatkozatot fogadtunk el. Követeljük a minszki hatóságoktól Fehéroroszország területének azonnali feladását a Wagner csoport részéről, valamint a határ menti térség azonnali elhagyását az illegális migránsok által, akiket a fehérorosz szolgálatok hurcolnak oda

– hangsúlyozta a tárcavezető.

A Wagner csoport zászlója.
Fotó: Vladimir Nyikolajev / AFP

Szerinte a balti országok és Lengyelország fehéroroszországi határán eszkalálódik a helyzet – írja a RIA Novosztyi. Ugyanakkor Kaminsky hozzátette, hogy a Wagner csoport nagyon veszélyes

A lengyel határ megerősödését a Wagner-harcosok fehéroroszországi jelenléte miatt június végén jelentette be az országban kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke, Jaroslav Kaczynski.

A lengyel hatóságok úgy döntöttek, hogy mintegy 500 rendőrt telepítenek oda, valamint növelik a csapatok csoportosítását, beleértve a mesterlövészek kihelyezését a határ közelébe.

Ráadásul augusztus elején Gitanas Nauseda litván elnök engedélyezte a fehérorosz határ lezárását a Wagner-harcosok köztársaságbeli jelenléte miatt, de csak Lengyelországgal és Lettországgal egyeztetve. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető ezt az elképzelést kommentálva hangsúlyozta, hogy ebben az esetben Vilnius, Riga és Varsó csak rontaná saját és állampolgárai helyzetét.

Lukasenka augusztusban azt mondta, hogy az országban tartózkodó Wagner-harcosok ingyen adják át tapasztalataikat a fehérorosz hadseregnek és a különleges erőknek. Júliusban különösen oktatóként jártak a köztársaság területvédelmi egységeinek óráin a Mogiljovi régióban található Osipovichi város közelében.

Augusztusban a Wagner csoport cégét Fehéroroszországban jegyezték be, tevékenységét „oktatási szolgáltatásként” jelölik.

A migránsok helyzete

2021 közepén több ezer migráns gyűlt össze a lengyel–fehérorosz határon abban a reményben, hogy eljutnak az uniós országokba. A lengyel hatóságok megerősítették a határbiztonságot, bevonták a katonaságot, és leállították az illegális bevándorlók országba való belépési kísérleteit, Minszket hibáztatva a migrációs válságért.

Fehéroroszország mindezeket a vádakat visszautasította, megjegyezve, hogy Lengyelország erőszakkal deportálja területére a migránsokat, és mesterségesen eszkalálja a helyzetet a menekültekkel. Lukasenka megjegyezte, hogy Minszk a továbbiakban nem fogja vissza az illegális migránsok áramlását az európai uniós országokba: a nyugati szankciók miatt erre „se pénz, se erő nincs”.

Prigozsin halálával a Wagner csoport még veszélyesebb lehet, mint eddig bármikor

A nyugati országokban nagy aggodalmat okozott Jevgenyij Prigozsin halála. Sokak szerint a zsoldosvezér nélkül a magánhadsereg Vlagyimir Putyin irányítása alá kerül, és sokkal veszélyesebbé válik. Németország válaszokat vár a Kremltől Prigozsin halálával kapcsolatban.

 

 

harcos wagner Fehéroroszország Lengyelország migráns
Kapcsolódó cikkek