Közélet

Prigozsin halálával a Wagner csoport még veszélyesebb lehet, mint eddig bármikor

A nyugati országokban nagy aggodalmat okozott Jevgenyij Prigozsin halála. Sokak szerint a zsoldosvezér nélkül a magánhadsereg Vlagyimir Putyin irányítása alá kerül és sokkal veszélyesebbé válik. Németország válaszokat vár a Kremltől, Prigozsin halálával kapcsolatban.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetőjének a halála egy aggasztó mintázatba illeszkedik Oroszországban – erről a német külügyminiszter beszélt. Annalena Baerbock szerint a Kremlnek mindenképpen nyilatkoznia kellene a zsoldossereg vezetőjének halálával kapcsolatban.

People hang out portraits of Yevgeny Prigozhin and Dmitry Utkin, a shadowy figure who managed Wagner's operations and allegedly served in Russian military intelligence, as they pay tribute to them at the makeshift memorial in front of the PMC Wagner office in Novosibirsk, on August 24, 2023. Russian state-run news agencies on August 23, 2023 said that Yevgeny Prigozhin, the head of the Wagner group that led a mutiny against Russia's army in June, was on the list of passengers of a plane that crashed near the village of Kuzhenkino in the Tver region. (Photo by Vladimir NIKOLAYEV / AFP)
Fotó: Vladimir Nikolayev / AFP

Nem véletlen, hogy a világ azonnal a Kremlre néz, amikor Putyin kegyvesztett bizalmasa két hónappal azután, hogy zendülést kísérelt meg, hirtelen, szó szerint lezuhan az égből

– fogalmazott Baerbock, aki várja Vlagyimir Putyin orosz elnök kommentárját az eseményekhez.

Putyin felnevelte, felhasználta, majd elpusztította saját teremtményét

Hősi halottat csinálhatnak Jevgenyij Prigozsinból, pedig a britek hangsúlyozzák, egy könyörtelen gyilkosról van szó, aki veszélyt jelentett Vlagyimir Putyin hatalmára.

A külügyminiszter szerint Oroszországban van egy látványos sorminta, amit már sokszor meg lehetett figyelni – írta meg a Guardian. Valaki szálka lesz a moszkvai vezetés körme alatt, amit halálesetek, furcsa öngyilkosságok és ablakokon történő kiesések követnek. A körülmények tisztázatlanok, és senki nem tesz fel kérdéseket Oroszországban.

Ez egy kegyetlen, erőszakkal fenntartott, diktatórikus rendszert feltételez

– mondta Baerbock, a kirgiz külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján.

A lengyel kormányfő Prigozsin halálára úgy reagált, hogy 

fennáll a veszélye annak, hogy a Wagner csoport most Putyin irányítása alá kerül, és sokkal veszélyesebb lesz, mint eddig bármikor.

Prigozsin meghalt, a Wagner vezetését valószínűleg Putyin veszi át. Ez kisebb vagy nagyobb veszélyt jelent? Szerintem a válasz egyértelmű – fogalmazott Mateusz Morawiecki.

Jevgenyij Prigozsin augusztus 23-án halt meg, amikor Oroszország felett lelőtték a repülőgépét. A zsoldosvezérrel még kilencen utaztak, egyikük a jobbkeze, Dmitrij Utkin volt, a Wagner egyik vezetője. 

 

oroszország wagner prigozsin
Kapcsolódó cikkek