Vádat emeltek Sebastian Kurz egykori osztrák kancellárral szemben, mondván a politikus hamis vallomást tett a kormányzati korrupciót vizsgáló parlamenti bizottság előtt – közölte pénteken az osztrák igazságügyi minisztérium.

A tájékoztatás szerint a politikus akár 3 évet is kaphat, amennyiben bűnösnek találják. A hatóságok Kurz azon kijelentéseit vizsgálják, amelyek az állami vagyonkezelő, az OeBAG vezetőinek kinevezésével kapcsolatosak.

(FILES) Former Austrian Chancellor Sebastian Kurz gives a press conference in Vienna, on December 2, 2021. Austrian prosecutors announced on August 18, 2023 that they have charged with giving false testimony former chancellor Sebastian Kurz, the highest-profile figure implicated in wide-ranging corruption scandals that have rocked the Alpine country. (Photo by Joe Klamar / AFP)
Fotó: AFP

Kurz ugyanakkor az X-en arról írt, hogy a vádak hamisak és ezt a bíróság is alaptalannak fogja azokat találni. Az ügyészség a vizsgálatot már akkor elkezdte, amikor Kurz még kancellár volt. A néppárti politikus 2021-ben egy másik botrány miatt mondott le, miután kiderült, hogy közpénzből fizetett bulvárlapoknak, hogy azokban kitalált közvéleménykutatások jelenjenek meg – írja a Bloomberg.

Lemondását követően Kurz stratégaként helyezkedett el a Thiel Capitalnál

A vizsgálatok egy szélesebb körű korrupciós botrány részei, melyet egy kiszivárgott videó robbantott ki, amin Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali Szabadságpárt politikusa beszél a pártfinanszírozásról Ibizán.