Felmentették a korrupciós vád alól kedden Bécsben Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárt – jelentette a Die Presse. Nem az ibizai botrányként elhíresült videó ügyéről szólt a bírósági ítélet, hanem arról a vádról, hogy egy magánklinikákat működtető alap, a Prikraf megvesztegette volna.

Verdict In Trial Of Heinz-Christian Strache On Bribery Charge
VIENNA, AUSTRIA - AUGUST 27: Heinz-Christian Strache reacts after being found guilty (not finally convicted) in his trial on bribery charges at Landesgericht Wien on August 27, 2021 in Vienna, Austria. Former Vice-Chancellor and ex-leader of the far-right Freedom Party (FPOe) Strache is accused of taking bribe money from the owner of the private clinic "Privatklinik Waehring" Walter Grubmueller to change legislation. (Photo by Thomas Kronsteiner/Getty Images)
Fotó: Thomas Kronsteiner / Getty Images

2019-ben az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által a kormánykoalícióba delegált Strachénak azért kellett távoznia a hivatalából, mert nyilvánosságra került egy kompromittáló videó, amelyben a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését ígérte egy ausztriai befektetésre készülő nőnek. 

A koalíció belebukott az ügybe, sőt, Sebastian Kurz kancellár is bizalmi szavazást vesztett miatta (igaz, ő végül 2021 őszéig a kormány élén maradt, amikor szintén korrupciós vádak miatt lemondott).

A most ítélettel zárt ügyben Strachét azzal vádolták, hogy túlzottan erőteljes kampányt folytatott egy a Prikrafba került kórház mellett. Az utóbbi a vádak szerint 12 ezer eurót adományozott az FPÖ-nek, és a két dolgot összefüggésbe hozták.

Helena Gnida bíró azzal zárta az ügyet, hogy gondolkodás nélkül elítélte volna a vádlottat, csakhogy nem talált bizonyítékot a törvénysértésre – azaz az ítélet inkább az osztrák jogrendszerről szól, mint a konkrét vádról.

Ha pénzt adsz egy alsóházi tagnak, azt remélve, hogy miniszter lesz, és aztán az érdekedben cselekszik, ez nem büntethető a jelenlegi jogi környezetben

– mondta a bíró a lap szerint.

 A Szabadságpártot, bár a kormányból kiszorult, nem roppantotta meg az ügy, sőt, mára a legnépszerűbb osztrák párt pozícióját szerezte meg.

Vezet a Szabadságpárt, már az osztrák baloldal is migránsozik

Az első magyar határkerítés megépítése óta eltelt években lassan, de biztosan fordult a bevándorlásellenesség irányába az osztrák politika. Az év végén megtorpedózták a bolgár és a román csatlakozást a schengeni övezethez, a népszerűségi listán átvette a vezetést a Szabadságpart, az év elején pedig már a baloldal véleménye is megfordult.