Ferenc pápa Matteo Zuppi bíborost, a Vatikán ukrajnai békemissziójának vezetőjét háromnapos diplomáciai útra meneszti Kínába, hogy az orosz–ukrán háború békejavaslatairól tárgyaljon – közölte a Szentszék. A közlemény szerint a látogatás a pápai misszió újabb fejezetének tekinthető, amelynek célja a humanitárius kezdeményezések fenntartása és az igazságos békéhez vezető út megtalálása.

Italian Cardinal Matteo Zuppi, Pope Francis' Ukraine peace envoy, leads a mass at the Cathedral of the Immaculate Conception of the Holy Virgin Mary in Moscow on June 29, 2023. (Photo by Olesya KURPYAYEVA / AFP)
Ez lesz Matteo Zuppi negyedik külföldi útja idén nyáron.
Fotó: AFP

A pekingi esemény Zuppi bíboros negyedik külföldi útja lesz idén nyáron. A vatikáni különmegbízott a nyáron már látogatást tett Kijevben, Moszkvában és Washingtonban is, hogy a háború központi szereplőivel közvetlenül folytathasson párbeszédet. A bíboros Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Joe Biden amerikai elnökkel, Moszkvában pedig Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsmannal és Kirill pátriárkával is találkozott. 

A Vatikán közlése szerint a megbeszélések középpontjában a misszió humanitárius céljai és a béke elérése állt. Az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta Ferenc pápa és a Vatikán felajánlotta közvetítő segítségét, de erőfeszítéseik mindeddig eredménytelek voltak. A Szentszék és Peking hivatalosan nem áll diplomáciai kapcsolatban egymással.

A pápa békekövete elégedetlen Európával

„A szemben álló felek saját érdekeiket követik, a nemzetközi közösségnek viszont hinnie kell abban, hogy a békét nem fegyverekkel, hanem párbeszéddel lehet elérni” – hangoztatta Matteo Zuppi bíboros, Ferenc pápa ukrajnai békemissziójának vezetője abban az interjúban, amelyet a Riminiben kezdődő katolikus találkozó alkalmából adott vasárnap. A bíboros szerint Európa túl keveset tesz, és sokkal többet kellene tennie, minden eszközzel segíteni kell a békekezdeményezéseket, Ferenc pápa felszólítását követve, aki a kreatív béketeremtést szorgalmazza.