Közélet

Igazságos béke kell Ferenc pápa követe szerint

Igazságosság nélkül a béke nem lehet tartós Matteo Zuppi szerint.

Nem nyugszik bele a háborúba Ferenc pápa, az általa indított misszió pedig béketervvé változott – közölte Matteo Zuppi bíboros, a Ferenc pápa indította békekezdeményezés megbízottja egy nyilvános sajtóbeszélgetésen Bolognában vasárnap este.

Zuppi szerint hinnünk kell az ukrajnai békében, és akarnunk kell annak elérését is, de hangsúlyozta, hogy igazságos békét kell teremteni.

77th CEI General Assembly Meeting With Bishops And Delegates Of The Synodal Path
Celebration of Mass presided over by Cardinal Matteo Zuppi Metropolitan Archbishop of Bologna and President of the Italian Episcopal Conference during the 77th CEI General Assembly, vatican City, 25 May 2023/ (Photo by Massimo Valicchia/NurPhoto) (Photo by Massimo Valicchia / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Massimo Valicchia / AFP

„Igazságosság nélkül a béke nem lenne tartós, és veszélyesnek bizonyulhat. Béke nélkül az igazságosság viszont igazságtalansággá válna. Mindent meg kell tenni, hogy a béke és az igazságosság visszatérjen Ukrajnába” – fogalmazott a bíboros, aki először beszélt a nyilvánosság előtt a pápai békemisszióról. Zuppi a La Repubblica napilap bolognai közönségtalálkozóján vett részt egy beszélgetésen.

Zuppit, az olasz püspöki kar elnökét május végén bízta meg Ferenc pápa azzal, hogy vezesse azt a békemissziót, amellyel a katolikus egyházfő megpróbálja elősegíteni az ukrajnai konfliktus lezárását. A pápai küldött első állomása június 5-én Kijev volt, ahol megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij elnökkel, valamint Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztossal.

Többek között a Kijev melletti Bucsába is ellátogatott, ahol az ukrán hatóságok szerint az orosz csapatok tavaly áprilisban mintegy 400 civilt gyilkoltak meg. 

A bíboros felkereste azt a bucsai templomot, ahol az ukránok által háborús bűntettnek minősített gyilkosságokat dokumentálták.

A bolognai beszélgetésen a bíboros hangsúlyozta, hogy a misszió, amelyet a pápa rábízott, valódi közvetítéssé, béketervvé változott. Elmondta, hogy Ferenc pápa nem nyugszik bele a háborúba, nem fogadja el a háborús logikát. Hozzátette, hogy a katolikus egyházfő fel akarja mérni, van-e lehetőség minden (feltétel) teljesítésére annak érdekében, hogy ne haljanak meg többen, a vitás kérdéseket békés úton oldják meg, és ne fegyverekkel.

Zuppi szerint a pápa által kezdeményezett békemisszió semmilyen diplomáciai mesterkedést nem rejt, hanem éppen ellenkezőleg, az egyház teljes figyelmet akar tanúsítani a tragédia véget vetésére. A nemzetközi közösség munkájával párhuzamosan az egyház humanitárius téren vállalhat feladatot.

A békemisszió moszkvai állomása kapcsán a bíboros kifejtette, hogy az első kapcsolatfelvétel az orosz ortodox egyházzal lesz, és az orosz kormány is érdeklődést mutat a pápai kezdeményezés iránt.

 

békemisszió Matteo Zuppi pápa Ferenc
Kapcsolódó cikkek