Közélet

Kijevbe utazik Zuppi bíboros, hogy Ferenc pápa küldöttjeként előmozdítsa a békét

Matteo Zuppit a pápa 2019-ben nevezte ki bíborossá.

Kijevbe utazik Matteo Zuppi bíboros, aki Ferenc pápa békeküldöttnek nevezett ki, hogy megpróbálja előmozdítani az ukrajnai háború politikai rendezését – jelentette be a Vatikán hétfői közleményében.

VATICAN-RELIGION-POPE-BISHOPS-CONFERENCEPresident of the Episcopal Conference of Italy, Italian Cardinal Matteo Maria Zuppi reacts during the 77th General Assembly of the Italian Bishops' Conference (C.E.I.) on May 25, 2023 in The Vatican. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
Matteo Zuppi Kijevbe utazik, hogy előmozdítsa a békét.
Fotó: AFP

A közlemény szerint a kezdeményezés fő célja az ukrán vezetés álláspontjának alapos megismerése azzal kapcsolatban, hogy hogyan képzelik el igazságos béke elérését és hogyan csökkenthető a feszültség.

Ferenc pápa vasárnap ismét a béke mellett állt ki és a háború ellen emelt szót, amikor először adott interjút a Rai1 televíziós csatorna stúdiójában.

Ez a történet annyi idős, mint maga az emberiség. A békével mindig nyerünk. Lehet, hogy csak egy kicsit, de mégis. A háborúval mindent elveszítünk. Mindent!

– hangoztatta a pápa.

Az ukrajnai válság 2022. februári kezdete óta Ferenc pápa és a Vatikán felajánlotta közvetítő segítségét, de az erőfeszítéseik mindeddig eredménytelek voltak. Zuppit a pápa 2019-ben nevezte ki bíborossá, és a tavalyi olasz püspöki konferencián választották meg a püspöki kar elnökének. A pápa megbízottjaként hétfőn és kedden tartózkodik majd az ukrán fővárosban.

Matteo Zuppi a római székhelyű Szent Egyed (Sant’Egidio) közösségből származik, amely a béke és igazságosság szószólója, és 1992-ben a sikeres közvetítése révén vetettek véget a mintegy egymillió halálos áldozatot követelő mozambiki polgárháborúnak.

Isten, áldd meg a magyart – kérte szentmiséjén magyarul Ferenc pápa, együttműködésre szólítva a felbolydult világot

Együttműködésre és nyitottságra szólított fel háromnapos magyarországi látogatásának fő eseményén, a Parlamentnél tartott vasárnap szentmisén Ferenc pápa. Eközben a világban nem enyhül a hatalmak közti feszültség, Ukrajnában a látogatás idején tovább dörögtek a fegyverek, a polgárháborús Szudánban éjfélkor véget ér a tűzszünet.

 

Matteo Zuppi I. Ferenc pápa Kijev Vatikán
Kapcsolódó cikkek