Csütörtökön kezdődik a Demográfiai Csúcs, amely 2015 óta minden második évben az a fórum, ahol politikusok, egyházi vezetők, szakértők, a tudomány, a vállalati szektor és a média képviselői megvitatják a családokat érintő kérdéseket. 

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy 

 

a demográfiai válság továbbra is számos országot fenyeget, az Ukrajnában dúló háború, s az ebből eredő gazdasági- és pedig globális kihívást jelent a családok fizikai, anyagi és lelki biztonsága szempontjából. Ezért az idei csúcstalálkozó központi témája a demográfia és a biztonság.

 

Az eseményt idén is Novák Katalin nyitja meg, de felszólal a fórumon a többi között Orbán Viktor miniszterelnök is, a köztársasági elnök Budapestre hívta Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt is, továbbá felszólal még Aleksandar Vucic szerb elnök, Nick Vujicic motivációs előadó és Jordan B. Peterson klinikai szakpszichológus is.  

Novák Katalin meghívta Magyarországra Elon Muskot

megosztotta Tucker Carlson Orbán Viktorral készített interjúját, Novák Katalin ezután invitálta meg a milliárdost a szeptemberi Demográfiai Csúcsra, Budapestre.

A 2019-es csúcstalálkozóra négy kontinens több mint 20 országából érkeztek felszólalók, köztük Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb elnök és Tony Abbott volt ausztrál miniszterelnök. A fenntarthatóság és a demográfia témakörére épülő 2021-es csúcstalálkozón a volt amerikai alelnök, Mike Pence és Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök is felszólalt . Az esemény jelentőségét tovább növelte, hogy a résztvevő európai állam- és kormányfők egy közös deklarációt írtak alá Európa demográfiai megújulásáról. 

 

Ma, 2023-ban egy, a rendezvénysorozat történében minden korábbinál nehezebb időszakban érkezünk el az ötödik Budapesti Demográfiai Csúcshoz.

 

– írta az államfő az esemény oldalán. Hozzátette, hogy a válság miatt a fórum aktuálisabb, mint valaha. „Fontos, hogy megvitassuk az előttünk álló közös kihívásokat és megosszuk tapasztalatainkat a családok megerősítése terén” – közölte Novák Katalin.