Negyedik alkalommal találkoznak a családpárti erők Magyarországon – mondta a demográfiai csúcsot megnyitó beszédében Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. Hozzátette: a kormány 2010 óta feladatának és kötelességének érzi, hogy a családokért dolgozzon.

A kormány a 40 éve tartó demográfiai lejtmenetet igyekszik megfordítani.

A tárca nélküli miniszter kiemelte, ezek csak prognózisok, és meg lehet változtatni azokat. Az idei csúcstalálkozó központi témája a demográfia és a fenntarthatóság.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A fenntarthatóság fontosabb, mint a demográfia? Tette fel a kérdést Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársaság elnöke. Hozzátette, egy ország jövője a gyermekeinkben van. A szerb elnök szerint fontos a budapesti csúcstalálkozó, tanulhatunk egymástól. Létre kell hozni egy közös platformot, ami biztosítja a nemzetek túlélését – tette hozzá.

Kiemelte:

30 év múlva Nigériának több lakosa lesz, mint az egész Európai Uniónak, több mint az USA-nak. Eljött az ideje, hogy reagáljunk a demográfiai válságra.

A öt százaléka megy családtámogatásokra

A magyar családpolitika fő vállalása, hogy gazdasági előnnyé tegyék a gyermekvállalást – mondta a miniszterelnök.

Meg kell fordítani a demográfiai lejtmenetet

A család és a házasság intézményét ünneplő demográfia csúcsot méltatta Mike Pence, az Egyesült Államok volt alelnöke is. A pandémia mint egy egészségügyi válság és bizalomválság is jellemzi a társadalmat. Ugyanakkor kiemelte, az erős közösségből lesz egy erős nemzet. A civilizáció számára ahhoz, hogy megmaradjon, a legfontosabb prioritásnak annak kell lennie, hogy megőrizzük a család szerepét. Megfelelő vezetéssel meg lehet fordítani a demográfiai lejtmenetet. A család intézményét sokan anakronizmusnak tartják, szükségtelennek. Azonban Közép-Európa nemzetei emlékeznek arra, milyen volt a vasfüggöny mögött élni. Magyarország és a volt szovjet blokk országai megtanították a világnak, ha szabadságra vágysz, védd meg a szuverenitást.

Meg kell fordítani a demográfia lejtmenetet, erre példaként említette, volt olyan év az USA-ban, amikor 60 millió terhességmegszakítás történt, ez elmondhatatlan veszteség, tette hozzá a volt alelnök. Jó hír, hogy

Magyarországon 30 százalékkal csökkent az abortuszok száma.

Kiemelte: Ferenc pápa is azt mondta, amikor az alelnök 2020-ban egy audienciáján részt vett, hogy az egyház tántoríthatatlanul támogatja azokat a nemzeteket, amelyek egy erős család mellett teszik le a voksukat. A család jóléte meghatározó a világ jövője szempontjából. Vissza kell vezetni a világot oda, ahol a család a legfontosabb.

Bátrabb családpolitikára van szükség

A demográfia minden érint, az iskolarendszereket, az adókat, az egészségügyet is. Ha nincsenek fogyasztók, nincsen gazdaság, ha nincsenek gyerekek, nem kellenek iskolák – mondta Janez Janša, a Szlovén Köztársaság miniszterelnöke. Sok olyan fiatal van, aki szeretne több gyereket, de mégsem vállalja, mert nincs munkája, esetleg nincs hol laknia. A családok jelentik a társadalom magját, ezen belül pedig az édesanyák nevelik fel a jövő generációját, ők azok, akik hajnalban kelnek és késő este fekszenek. Kiemelte: az 1950-es évekhez képest előfordult, hogy 40, 50, 60, de volt olyan időszak, amikor akár 70 százalékkal is csökkent a népességszám, ez pedig komoly válság. Példaként említette, hogy az Economist gazdasági lap ez év májusában arról írt, hogy egyetlen európai országban sem születik annyi gyerek, amennyivel a nemzetek lélekszáma ne csökkenne. Kiemelte, legalább 1,6 gyereknek kellene születnie minden családban, ezért

bátrabb családpolitikára van szükség.

Ázsiában, Dél-Koreában az újszülöttek száma a legalacsonyabb, az észak-európai államokban is negatív a születési arányszám, annak ellenére, hogy az országok egy főre jutó GDP-je magas, mondta a szlovén miniszterelnök. Tehát nem csak a gazdaság függvénye a születések számának emelkedése. Hangsúlyozta: a pandémia alatt a születési arányszámok tovább romlottak, ezért fontos, hogy az országok megtalálják a megoldásokat a demográfiai lejtmenet megállításához.

A család a fenntarthatóság kulcsa

2019-ben senki nem sejtette, hogy közeledik a pandémia, de minden rossz jó valamire – ezzel kezdte beszédét Andrej Babiš, a Cseh Köztársaság miniszterelnöke. A társadalom tulajdonképpen a Covid–19-nek köszönhetően óriási előrelépést tett a technológiában, a digitalizációban. A járvány megerősítette, hogy mennyire fontos számunkra a család, amely a fenntarthatóság kulcsa. Egyébként a cseheknél az egy főre jutó születésszám a legmagasabb az Európai Unióban. Az EU-ban most 1,6 gyermek születik jellemzően egy-egy családban, 1990-ben 1,9 volt ez a ráta. Andrej Babiš kiemelte, fontos hogy elérjük a 2,1-es születési arányszámot, hogy a népesség fennmaradjon. Megemlítette,

sokan a karrierjükre helyezik a hangsúlyt, és a nők 30 éves koruk után vállalnak gyereket.

Kiemelte, aki gyermeket hoz a világra, az hozzájárul ahhoz, hogy a társadalom fennmaradjon. A demográfiai kérdést a lehető leggyorsabban kell megoldani. A tömeges ellenőrzés nélküli migrációnak semmi köze a mi jövőnkhöz, a születések számának a növelése a közös út a visegrádi országok előtt is.