Tiltakozók ezrei gyűltek össze Örményország kormányépülete előtt, a kormányépület szinte minden ablakában lekapcsolták a lámpákat – jelentette a RIA Novosztyi tudósítója.
Alkonyat után a kormányépület homlokzatát kivilágították, de az előcsarnokban és az irodákban lekapcsolták a világítást. 

Délután tüntetések kezdődtek Jereván központjában a hegyi-karabahi helyzet súlyosbodása miatt. A központi téren összegyűltek Nikol Pasinjan miniszterelnök lemondását követelték. A tüntetők azt skandálták: „Nikol áruló!”, „Szégyen!”

Armenians protest to urge the government to respond to the Azerbaijani military operation launched against the breakaway Nagorno-Karabakh region outside the government building in central Yerevan on September 19, 2023. (Photo by Karen MINASYAN / AFP)
Fotó: AFP

A rendőrség kordont állított fel az örmény miniszterikabinet-épülethez, a tüntetők műanyag palackokkal dobálták meg a rendfenntartókat. 

Egy szemtanú a RIA Novosztyinak elmondta, a városban általában nyugodt a helyzet, csak a központi utcákon érezhető a feszültség.

Kedd délután az azerbajdzsáni védelmi minisztérium bejelentette a „helyi terrorellenes intézkedések” megkezdését az alkotmányos rend helyreállítása érdekében Hegyi-Karabahban. Baku kijelentette, hogy ellehetetlenítik az örmény fegyveres erők állásait, de a polgári lakosság és az infrastruktúra nem célpont. 

Jerevánban viszont azt hangsúlyozták, hogy a köztársasági hadseregnek a Hegyi-Karabah Köztársaságban nincs egysége, felszerelése. Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte az Örményország katonai eszkalációba való bevonására irányuló kísérleteket, és azt mondta, hogy az orosz békefenntartóknak és a nemzetközi közösségnek lépnie kell. Az orosz külügyminisztérium aggodalmának adott hangot az eszkaláció miatt, és felszólította a feleket, hogy térjenek vissza a diplomáciai rendezéshez. A Világgazdaság is megírta, hogy terrorizmus elleni akcióként Azerbajdzsán támadást indított az örmények lakta és blokád alatt álló Hegyi-Karabah ellen. A terület fővárosát, Sztepanakertet robbanások rázták meg. Egyes videók tüzérségi tűzről, mások dróntámadásokról árulkodnak.