Azerbajdzsán megtámadta a vitatott hovatartozású, örmények lakta Hegyi-Karabah régiót. A tüzérségi és dróntámadást egy terrorizmus elleni akciónak nevezik. Az enklávé fővárosaként funkcionáló Sztepanakertet rázták meg robbanások. A támadás hangját még az Örmény Köztársaságban is hallani lehetett.

Aerial,Top,View,Of,Stepanakert,The,Capital,Of,Nagorno-karabakh,(artsakh)Aerial top view of Stepanakert  the capital of Nagorno-Karabakh (Artsakh) region.
Fotó: Shutterstock

A blokád alatt álló térség bombázása újra elindíthatja azt a véres háborút, amelyet már egyszer lezártak 2020-ban. Ekkor Azerbajdzsán nagyobb területeket foglalt el Örményországtól. Az akciók miatt a nemzetközi közösség háborús bűnök elkövetésével vádolta az azerieket.

A kiszivárgott videók alapján nehéz megállapítani, hogy mi történt pontosan. 

A robbanások biztosak, viszont egyes felvételeken tüzérségi tűz látható, más videók pedig dróntámadásról árulkodnak

írta meg a The Guardian.

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium közleménye szerint precíziós fegyverekkel hatástalanná teszik az örmény fegyveres erők lőállásait, fegyvereit és katonai létesítményeit.

Hozzátették, hogy civil létesítményeket nem támadnak. Ennek ellenére az eddigi csapások egy sűrűn lakott várost értek.

Azerbajdzsán azt állítja, hogy azért indított támadást, hogy az örmény terroristákat kifüstöljék a búvóhelyeikről.

A 2020-as háború Azerbajdzsán és Örményország között 44 napig tartott, és azeri győzelemmel végződött. Azóta a vitatott hovatartozású, örmények lakta Hegyi-Karabah blokád alatt áll. Ez súlyos élelmiszer-, gyógyszer- és áruhiányt idézett elő a területen.

A keddi támadások után az enklávé fővárosának tekintett Sztepanaker nagy része áram és víz nélkül maradt. Az örmény védelmi minisztérium közölte, hogy az Örmény Köztársaság határain kézben tartják a helyzetet.

Igazi konfliktuszónában kezdik meg az újjáépítést a magyar szakemberek

Szijjártó Péter szerint Magyarország és Azerbajdzsán barátsága hosszú időre nyúlik vissza.