Oroszország dupla kávéval és rengeteg drónnal indította a hetet. Odessza régió kormányzója, Oleh Kiper Telegramon közzétett üzenete szerint Moszkva két órán keresztül támadta Odessza déli területét, Izmail térségében. A hétfő hajnali támadást drónokkal hajtották végre.

Fotó: AFP

A lakosságot arra kérték, hogy ne hagyják el az otthonaikat. Áldozatokról vagy károkról eddig nem érkezett jelentés.

A Kyiv Independent azt írta, hogy az orosz drónok az odesszai infrastruktúrát vették célba. 

Odessza város felett az ukrán légvédelem 25-ből 22 drónt tudott hatástalanítani.

A fekete-tengeri gabonaegyezmény felbomlása óta Oroszország többször is célba vette az ukrajnai kikötővárost. Odesszában több ezer tonna mezőgazdasági terméket tárolnak, amit július közepe óta nem tudnak a tengeren exportálni. A fekete-tengeri útvonal elvesztése óta Ukrajna a Dunán keresztül, Romániába szállítja a gabonáját.

Az ukrán csapatok áttörték az oroszok első védelmi vonalát Zaporizzsjánál

Állítólag az orosz erők idejük és erőforrásaik 60 százalékát az első védelmi vonal kiépítésére fordították.

Vasárnap az oroszok még Szumi megyét vették célba.

 A helyi katonai igazgatás szerint 20 támadás történt egyetlen nap alatt a helyi települések ellen. 137 robbantásról érkeztek a hírek.

Az orosz hadsereg hét települést vett célba, ezek Esmant, Krasnopillia, Bilopillia, Khotint, Znob-Novgorodske, Velyka Pysarivka és Svesa.

Érdekesség, hogy Odesszával ellentétben Szumi megyét nem drónokkal, hanem más, változatos fegyverekkel támadták. Az ukrán sereg szerint aknavetőkkel, gránátokkal, tüzérséggel és rakétákkal is pusztítottak az oroszok a térségben.

Szumi megye az egyik legtöbbet támadott ukrán terület, mivel a két ország északkeleti határán fekszik. A háború kirobbanásakor az orosz csapatok gyorsan elfoglalták, de az ukránok már 2022 áprilisára kiszorították erről a területről a megszállókat.